Elbolaget Bixia publicerar i veckan sin långtidsprognos för elprisutvecklingen som sträcker sig fram till år 2035. Enligt prognosen kommer elproduktionen att stiga hela 36 procent.
I prognosen från elbolaget Bixia kommer elanvändningen att stiga med cirka 25 procent, men Bixia bedömer att produktionen kommer att överstiga elanvändningen ”med råge”. Elproduktionen väntas nämligen stiga med hela 36 procent fram till 2035, enligt bolaget, främst för att vindkraften kommer att byggas ut.
Elbolaget räknar med att elpriset också kommer sjunka i takt med att den förnybara produktionsutbyggnaden blir allt billigare, men först 2030. Från i dag och fram till år 2030 tror Bixia att vi kommer ha samma pris som i dag på elen – cirka 40 öre per kWh.
– Fram till år 2035 räknar vi med att elanvändningen kommer att öka med cirka 94 TWh. Det beror främst på utvecklingen inom transport- och industrisektorn, och till viss del på att fler datacenter etablerar sig i Norden, , säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia, i en kommentar, och fortsätter:
– Vår bedömning är emellertid att produktionen ökar i ännu högre takt, vilket bland annat beror på EU:s skärpta utsläppsmål vilket påskyndar utbyggnaden av förnybar energi samt att vi ser en nedgång i produktionskostnaden för vind- och solkraft.
Bixias analytiker räknar med att elproduktionen kommer att byggas ut med närmare 170 TWh fram till 2035. Samtidigt kommer drygt 20 TWh fossil kraft att avvecklas, vilket innebär en total produktionsökning med knappt 150 TWh.
– Fram till 2025 kommer det byggas ut cirka 38 TWh i Norden, där vindkraftsutbyggnaden i Sverige står för den största delen. Under nästa tioårsperiod räknar vi med en produktionsökning med cirka 110 TWh, även i den prognosen står den svenska vindkraften för den största ökningen, säger Johan Sigvardsson.
Energibolaget Bixia ägs Tekniska Verken i Linköping, som i sin tur ägs av Linköpings kommun.
50 procent fler solcellsanläggningar
I veckan publicerade även Energimyndigheten sin rapport, Energiläget 2021 – en översikt. Där de bland annat uppger att allt fler solceller installeras i Sverige.
Antalet nätanslutna solcellsanläggningar ökade med 50 procent mellan 2019 och 2020 och vid slutet av 2020 uppgick det totala antalet anläggningar i Sverige till nästan 65 819, med en total installerad effekt på 1 090 MW.
Energianvändningen har historiskt legat på en relativt jämn nivå trots att vi haft en befolkningstillväxt. De senaste 20 åren har energianvändningen minskat något”. Ur rapporten Energiläget 2021 – en översikt.
De skriver också att 2020 nettoexporterade Sverige 25 TWh el. Det mesta gick till Finland, därefter gick störst nettoexport till Litauen, Danmark och Polen. Under året importerade Sverige mest från Norge och Danmark.