Läget i Uganda inför dagens presidentval har blivit allt mer spänt och nu varnar hbtq-organisationer för de allt hårdare homofobiska uttalandena i valrörelsen.
I dag går Uganda till val efter av decenniets våldsammaste valrörelse, där homofobiska uttalanden ökat för att få stöd och vinna röster.
– Vi har sett en ökning av trakasserier mot hbtq-personer och de som talar för deras rättigheter, säger Frank Mugisha, ordförande i ledande Sexual Minorities Uganda (SMUG), till Thomson Reuters.
Ugandas sittande president Yoweri Museveni och andra högt uppsatta politiker har med sina homofobiska uttalanden gjort att hbtq-personer i landet blivit rädda för att rösta i dagens presidentval, uppger gayrättsaktivister.
Presidenten har bland annat anklagat hbtq-organisationer för att ha startat och uppviglat protesterna, dock utan att presentera några bevis på att det skulle stämma.
President Yoweri Museveni som suttit 34 år som president utmanas från flera kandidater, men där den populära Bobi Wine är det stora hotet för den 76-åriga Yoweri Museveni och enligt många är Bobi Wine en klar favorit att få flest röster i presidentvalet.
Bobi Wine, eller Robert Kyagulanyi som är hans riktigt namn, är en popartist som blivit politiker och är mycket populär. Han och hans politiska rörelse People Power har en stor följarskara, särskilt bland landets unga. Landet har en av världens yngsta befolkningar där över 70 procent är under 30 år.
Bobi Wine: ”Jag är inte gay”
Bobi Wine har anklagats för att vara gay och för att hans presidentkampanj skulle ha finansierats av homosexuella grupper. Något han förnekar.
– Jag är gift med en kvinna som ni alla känner. Det är respektlöst och jag känner mig förolämpad att vara inblandad i sexprat när vi har några timmar på valet”, sa han till en lokal tv-station, enligt Nairobi News
Bobi Wine ställningstagande kring homosexualitet är oklart, men 2014 blev han avbokad från två spelningar i Storbritannien efter att hans musik fått kritik för att innehålla homofobiska texter, uppger tidningen QX.
Bobi Wine själv har utsatts för ett flertal våldsamma angrepp från regimen efter att han registrerade sin presidentkandidatur i slutet av oktober. Han har gripits ett flertal gånger, misshandlats och torterats.