Energi · Kan själv

Juldrycker med julens alla smaker

Varm äppelmust med en nypa saffran och lite mandel.

Julmust eller cola? Det är den vanligaste frågan i många hem kring jul och det kan bli lite tråkigt efter några år. Jerker Jansson tipsar om några alternativ.

Jag gillar julmust, men efter några dagar blir sötsliskigheten för mycket. Då är det skönt att kunna varva med annat. När jag växte upp var det vanligt med svagdricka till jul. Konstigt egentligen, den var och är inte stark, lite svagare än lättöl, men det är ändå alkohol i.

Svagdricka har en lång tradition över hela Europa åtminstone, både som vardagsdryck och till fest. Det är egentligen bara svag öl. Det går att brygga sin egen från malt, men det är ganska bökigt, då är det enklare med den finska varianten kotikalja. Det betyder helt enkelt hemöl och är en kusin till ryssarnas kvass.

Kotikaljabryggning är enklare än svagdricka, i princip kokar man malt med lite annat socker och humle och jäser bara för att få kolsyra. Det blir nån slags grovkornig julmust. Den enklaste varianten är att skaffa en sats. De säljs i affärer som säljer finsk mat och går att hitta på nätet. Kostar inte mycket. Jag brukar använda pet-plaskor till sånt här, då blir det inte glas överallt om det händer nåt.

Kotikalja

1. Värm 2,5 liter vatten i en kastrull som rymmer 5 liter till 40° C. Blanda i en av påsarna från paketet och 2 dl strösocker.

2. Strö över en påse torrjäst och rör runt ordentligt. Låt det jäsa under lock till nästa dag.

3. Fyll på flaskor och ställ flaskorna i kylskåpstemperatur. Detta är väldigt viktigt, annars jäser brygden okontrollerat och flaskorna kan sprängas.

4. Efter ett par dygn i kyla är kaljan klar att dricka. Öppna försiktigt, det kan vara mycket bubbel i dem.

Sima

En annan finsk specialitet som jag lärde känna som barn är sima. Det kallas ibland för mjöd, men det stämmer inte, den innehåller ingen honung och är därför okej för en vegan. Tvärsöver lekplatsen där jag växte upp bodde två finska bröder som jag och min yngre bror lekte med. De brukade sno ett par flaskor av mammans sima, fylla på mer socker och låta det jäsa tills det blev riktigt starkt.

Alkoholen är inte poängen egentligen i sima, även om det naturligtvis kan bli en rätt god mjödliknande dryck av den om man tillsätter mer socker och låter det jäsa ett tag. Jäsningen är precis som med kotikalja mest till för att skapa bubblor.

Ingredienser:

• 8 l vatten

• 500 gram farinsocker

• 500 gram strösocker

• 2 apelsiner

• 2 citroner

• ungefär en matsked färsk jäst

• russin

1. Tvätta frukterna noga och skala dem. Pressa ut juicen och häll tillsammans med skalen i en väl rengjord tiolitershink. Häll 4 liter kokande vatten i hinken och rör om tills sockret löst sig. Häll i resten av vattnet.

2. När saften i hinken är rumstempererad, ta lite av den i en kopp och blanda ut jästen i den. Blanda ner lösningen i hinken. Sätt på ett lock eller täck med en handduk och låt jäsa till nästa dag.

3. Nu har det bildats ett lager av jäst längst ner i hinken. Så lite som möjligt av det ska få följa med till den färdiga drycken. Häll därför försiktigt över siman i ett nytt, rent kärl och sluta hälla när det börjar komma upp jäst.

4. Sila siman ner i flaskor med en tesked socker i varje flaska. Lägg ner några russin i varje flaska. Sätt på kapsylerna på flaskorna, men vrid dem inte helt tätt. Den första jäsningen kommer att vara intensiv så lite den första koldioxiden kan få läcka ut. Ställ flaskorna kylskåpssvalt och stäng dem ordentligt efter några dar.

5. Traditionellt säger man att siman är klar när russinen flyter upp till ytan och stannar där. Om den förvaras kallt kan den hålla många månader.

Len och mjuk cashewnog för oroliga julmagar. Cashewnötter mixas med kokosmjölk, socker och kryddor och kokas. Foto: Leif R Jansson/TT

Cashewnog

Få saker lenar magen så bra som cashewnötter. Och cashewmjölk naturligtvis. Efter allt godis, all läsk och allmänt slafsande kan det kännas skönt med något mjukt i kistan. Då är cashewnog perfekt. Den som vill kan slå i en skvätt rom eller varför inte Southern comfort? Sockret behövs knappt, men lite brukar jag ha i.

Ingredienser:

• 7 dl kokosmjölk

• 2,5 dl kokosgrädde

• 100 gram cashewnötter

• 0,25–1 dl strösocker

• 1 tsk vaniljsocker

• 1 tsk kanel

• ½ tsk muskot

1. Kör nötterna med kokosmjölken i en mixer till en slät smet. Blanda med resten av ingredienserna i en kastrull. Värm blandningen försiktigt under omrörning tills den precis kokar upp.

2. Det kan ha bildats klumpar i kastrullen trots omrörningen. En stavmixer fixar det, men det går också bra att sila. Det som blir kvar i silen går att klämma ut med en sked genom silen och blanda ner igen.

3. Häll upp i flaskor eller burkar och kyl väl. Blandningen tjocknar lite till i kylan. Rör om innan servering och strö lite kanel, muskot och farinsocker ovanpå. Rivna citrusskal är också en hit.

Varm äppelmust med saffran och mandel

Det här är så löjligt enkelt att jag nästan skäms att nämna det. Men värm nån god äppeljuice eller must med lite farinsocker, eller ännu hellre muscavadosocker, och strö i lite saffran. Värm en stund så saffranssmaken hinner sprida sig ordentligt. Strö över lite mandelflarn eller några skållade hela mandlar i koppen.

Nej, det heter inte chai-latte, det heter masala chai. Kryddat te med mjölk. Foto: Erik Mårtensson/TT

Masala chai

En jul för länge sen firade vi storjul i något kollektiv och ett par pakistanska bröder vi lärt känna kom. De hade med sig en stor kastrull pilaffris som ångade av, ja, julens alla kryddor. Det är ju så det är. De kryddor vi festar till det med kring jul är ju de vi hittar i mat från regionen bröderna kom ifrån. Sen drog nån fram ett dragspel och började lira judisk folkmusik, men det är en annan historia. Masala chai har blivit jul för mig.

Namnet betyder kryddat te och det är vad det är. Te med mjölk och kryddor. Oftast med socker. Alla har sina egna recept och recepten förändras med tiden eller efter behov. Grunden brukar vara kanel, kardemumma och muskot, ofta nejlika. Men sen kan man hitta lite vad som helst i kryddblandningen. Svartpeppar. Stjärnanis.

Tricket med en god masala chai är att koka kryddorna en stund i vattnet och mjölken innan tebladen blandas i. Jag kokar teet lite också. Några minuter.

Ingredienser:

• 1 msk svart te

• 5 dl mjölk, välj någon växtbaserad sort som går att värma

• 5 dl vatten

• 1 kanelstång

• 5 kardemummakapslar

• 2 stjärnanis

• 1 krm muskot

• några skivor ingefära

• 5 pepparkorn om du känner dig vågad.

1. Stöt de torra kryddorna lite slarvigt, så de går sönder lite.

2. Blanda i kryddorna i mjölken och vattnet och koka upp. Låt det sjuda i 5 minuter.

3. Stäng av värmen och blanda i teet. Sätt på ett lock och låt det hela dra 10–15 minuter. Söta med lite socker om du vill.

4. Sila teet ner i en uppvärmd tekanna eller direkt i koppar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV