Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

83 procent av svenskarna vill ha särskild märkning för återvunnet material: ”Oerhört glädjande”

Åtta av tio svenskar vill ha en särskild märkning för att kunna se hur stor del av materialet som är återvunnet.

Miljöföretaget Ragn-Sells kan i en ny undersökning visa att åtta av tio svenskar vill ha en varumärkning som visar hur stor del av materialet som är återvunnet.

Det är en Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Ragn-Sells som visar att åtta av tio svenskar, eller 83 procent, vill kunna se hur stor del av en produkt som är återvunnen. 1000 online-intervjuer gjordes under maj månad.

Pär Larshans, hållbarhetschef på Ragn-Sells, ser väldigt positivt på resultatet.

– Det är oerhört glädjande att så många konsumenter vill få hjälp av en märkning och att betalningsviljan finns. Genom att använda återvunnet material i varor kan vi minska slöseriet med värdefulla resurser och belastningen på miljö och klimat, säger han i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar dock att kvinnor är mer intresserade av en särskild märkning än män. 88 procent av kvinnorna svarade att de ville ha det och 77 procent av männen.

Utvinningen av naturresurser har ökat rejält under de senaste decennierna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Dessutom uppgav 48 procent av de tillfrågade att de utan problem skulle betala ett 10 procent högre pris för en vara med större andel återvunnet material. Men även här är benägenheten hos kvinnorna större än hos männen, 57 procent mot 40 procent.

– Mer återvunnet material i de varor som produceras är ett snabbt sätt att få ner vår klimatpåverkan eftersom nästan 50 procent av dessa utsläpp kommer från de varor och den mat vi producerar. När allt fler nu efterfrågar återvunnet material i de varor man konsumerar så är det en tydlig signal till företagen om att konsumenterna vill ställa om, säger Pär Larshans.

Under de senaste decennierna har utvinningen av naturresurser vuxit markant. Det beror dels på att det är lönsammare att använda nya råvaror. Användning av nyproducerade råvaror leder bland annat till vattenbrist samt att den biologiska mångfalden skadas, enligt FN.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV