Inne på Cop26 i Glasgow har otaliga allianser lanserats för att få stopp på klimatförändringarna. Men det har inte imponerat på aktivister från det globala syd, som samlats utanför grindarna. ”För oss är klimatkrisen här och nu – inte något avlägset”, säger Yusuf Baluch, från Pakistan.
Det är den sista officiella dagen för klimatförhandlingarna i Glasgow. Klimattoppmötet som framhållits som det viktigaste sedan Parisavtalet slöts 2015. Men för Eric Damien Njuguna, från Nairobi i Kenya, har det inte levt upp till förväntningarna.
– Efter att FN:s klimatpanel konstaterat att fönstret håller på att stängas snabbt för 1,5 gradersmålet, hade jag förväntat mig att man fattat ett beslut om ett slutdatum för all olja- och gasproduktion och starka beslut om nollutsläpp och nettoniollutsläpp. Men det är inte vad vi har sett, säger Eric Damien Njuguna.
Han är också besviken över att det inte kommit något tydligt besked om att den klimatfinansiering som de rikare länderna utlovat, ska vara bidrag – och inte i form av lån.
– Parterna borde erkänna att det är det globala nord som har orsakat klimatkrisen, därför borde de också betala för de skador som de orsakat det globala syd.
Att kraven på ökad och lånefri finansiering inte hörsammats, härleder han till att det är de rika länderna som har störst inflytande över klimatförhandlingarna. Länder som också bär störst ansvar för klimatkrisen, på grund av de historiska utsläppen.
– För oss blir klimatkrisen ständigt värre, det är katastrof för våra liv.
Har du sett några tecken på hopp?
– Inte från konferensen, den utgår från ett ramverk som domineras av världsledare som ser till sina egna intressen. Men jag tror starkt på styrkan i vår egen rörelse.
En bit därifrån har Yusuf Baluch från Pakistan precis klivit ned från en improviserad talarstol, där han berättat hur han och hans familj förlorat sitt hem på grund av översvämningar relaterade till klimatförändringarna. Också han tycker att Cop26 ser ut att resultera i en besvikelse.
– Urfolk och människor som lever i klimatkrisens frontlinje borde vara därinne och fatta besluten istället för de som smutsar ned och enbart pratar bla bla bla, säger han.
Samtidigt finns det de som säger att Cop26 inneburit en viss framgång så här långt, vad tänker du om det?
– De säger alltid att det går framåt men det är tomma löften, jag ser ingen skillnad på det här klimattoppmötet från något av de tidigare. Däremot gör unga människor mig hoppfull, inte de som tar besluten över policies, för så länge de inte inkluderar oss – kan de inte bestämma över vår framtid.