Jonas F Ludvigsson, professor vid Karolinska Institutet (KI), slutar att forska om covid-19 efter hat och hot. ”Jag har nog inte sett ett sådant hårt tonläge som under covid-19-debatten,” säger KI:s rektor Ole Petter Ottersen.
Ludvigsson, som även är aktiv som barnläkare vid Örebro universitetssjukhus, har tagit emot hat och hot för sin forskning, bland annat en studie om att grundskolelärare löper lägre risk att drabbas av allvarlig covid-19 än andra vuxna.
– Hälsa och välmående går först. När man ligger vaken nätter och morgnar och inte kan sova då är det inte värt det. På sätt och vis är det ändå tråkigt för det betyder att den andra sidan har vunnit, säger han till SVT Nyheter Örebro.
Sveriges Radio P4 Örebro har tidigare rapporterat att Ludvigsson polisanmält en del av hoten. Till TT säger Ludvigsson att han avböjer att kommentera situationen vidare.
Coronadebatten exceptionell
Karolinska Institutets rektor, Ole Petter Ottersen, är bedrövad över hoten mot Jonas Ludvigsson, vars fall dock inte är en isolerad händelse – eller specifikt för covidforskare:
– Jonas är inte det enda fallet. Vi har fler exempel på att tonläget kan bli så hårt att man inte orkar vara med i debatten.
Hot och hat mot forskare är ”tyvärr inget nytt”, konstaterar Ottersen, men tillägger att den bitvis hetsiga debatten runt coronaviruset har varit exceptionell:
– Under alla åren som jag varit aktiv så har jag nog inte sett ett sådan hårt tonläge som under covid-19-debatten.
Läget är annorlunda på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där säger sjukhusets direktör för forskning och utveckling, Sune Larsson, att de inte är medvetna om att anställda fått utstå hat och hot på grund av covid-19-forskning:
”Tvärtom, (vi har fått) många positiva kommentarer på grund av alla forskningsresurser vi lägger på covid,” skriver Larsson i en kommentar till TT.
Efterfrågar lagstiftning
Men från KI-håll efterfrågar Ottersen nu lagstiftning som kan skydda den akademiska friheten, som han kallar grundläggande för en ”levande demokrati som Sverige”.
Forskningsminister Matilda Ernkrans (S) säger till Nerikes Allehanda att det är ledsamt och djupt allvarligt, och att man måste få stopp på hot och hat mot forskare. Extra allvarligt är det eftersom det i det här fallet handlar om covid-19-forskning, enligt henne.
– Det är en allvarlig sjukdom. Vi behöver mer kunskap om den för att kunna ta välgrundade beslut och rädda liv, säger hon till tidningen.