I torsdags skrev Emilia Örtenvik Laitamaa från Moderat skolungdom om hur kapitalismen ska rädda klimatet. Men om marknaden hade velat rädda klimatet hade den gjort det för länge sedan, skriver Paula Dahlberg och Gunnar Brundin från Partiet Vändpunkt i sin replik.
DEBATT Att konsumtion och marknadskrafterna skulle vara det som kan bevara klimatet så att vi människor kan fortsätta leva på jorden är en lockande tanke. Speciellt då vi sedan några århundraden blivit ilurade att evig tillväxt och kapitalism är den enda möjliga ekonomiska ordningen för samhället.
Hade marknaden velat rädda klimatet hade den kunnat agera för länge sedan. Larmen om effekterna av ett varmare klimat och vad som behöver göras för att motverka det hela är inget som kommit bara senaste åren. Tvärtom är det larm som kontinuerligt ljudit i åtminstone 50 år. Ändå har marknaden valt att fortsätta som om inget behöver förändras och det är inte marknaden, utan politisk kamp och aktivisters påtryckningar, som tvingat fram de förändringar som trots allt skett.
Att ställa om på det sätt som krävs för att bevara såväl klimatet som människors hälsa men också motverka en fortsatt artdöd kommer kosta pengar. Det är en omställning som kommer bli dyr för marknadskrafterna och därför är det en omställning marknaden till varje pris försöker undvika. Även nya tekniska lösningar kräver resurser, resurser som innebär fortsatt utarmning av jordens tillgångar om vi samtidigt fortsätter nuvarande konsumtionsmönster och höga produktionstakt.
Grön teknik är därför inte hela lösningen på den klimatkris som redan råder. Vi bor på en ändlig planet och det är därför inte logiskt att tro att vi ska kunna fortsätta pusha för mer och mer konsumtion i det oändliga. Så som kapitalismen fungerar suger vi kraften ur allt levande likt vampyrer som slutar först när döden inträffat. Den nuvarande konsumtionshetsen är ohållbar för såväl klimatet som djurlivet och människors psykiska och fysiska hälsa. Det är marknaden som skapat problemet, i allt väsentligt är det marknaden som är problemet.
Alltså kan vi inte lämna till problemet att lösa sig självt. Vi behöver en kraftfull omställningspolitik för att bevara så mycket som möjligt av vår planet, och den politiken behövs nu.