Fågelinfluensan som just nu härjar i Europa har börjat drabba svenska rovfåglar såsom berguvar, pilgrimsfalkar och ormvråkar. Det meddelar Statens veterinärmedicinska anstalt.
Fågelinfluensan som i höstas drog in över Europa har slagit hårt mot Sverige. Som Syre tidigare har rapporterat ser vi just nu det största utbrottet av fågelinfluensa som landet någonsin har skådat. Ett tiotal gårdar som föder upp fåglar har drabbats och miljontals höns, kycklingar, fasaner och kalkoner har avlivats.
Nu har det även inkommit uppgifter om att vilda fåglar också har drabbats av fågelinfluensan. I förra veckan togs två berguvar om hand i Skövde av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Båda hade dött till följd av fågelinfluensan.
Detta innebär att totalt fem berguvar hittills har dött av fågelinfluensa i Sverige. Som man känner till, understryker SVA, som ser allvarligt på utvecklingen.
– Med tanke på antalet berguvar i landet så är det förhållandevis höga siffror. Men vi får ju bara ett litet axplock utifrån vad människor hittar och skickar in, säger Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär på SVA, till Foskning & Framsteg.
Även rovfåglar som ormvråkar, duvhökar och pilgrimsfalkar har rapporterats ha dött av fågelinfluensa i Sverige. Anledningen uppges vara att rovfåglar lätt smittas när de äter andra fåglar.
Jordbruksverket har tidigare uppmanat allmänheten att vara försiktiga om man hittar en död fågel. Inte för att man själv kan smittas – risken att människor smittas av den här typen av fågelinfluensa anses låg – utan snarare för att man då riskerar att föra smittan vidare till andra fåglar.