Startsida - Nyheter

Radar · Inrikes

Dödlig stroke kallades ”kulturell svimning” – snart faller domen

I morgon, onsdag, faller domen i det uppmärksammade diskrimineringsmålet där vårdpersonal felbedömde en hjärnblödning.

En 32-årig man med ursprung i ett annat land sökte akut hjälp då han mådde mycket dåligt. Men ambulanssjuksköterskan tyckte att mannen ”spelade” medvetslös och att det rörde sig om en ”kulturell svimning”. Egentligen hade han fått en dödlig hjärnblödning. På onsdag faller domen i det uppmärksammade diskrimineringsfallet i Göteborgs tingsrätt.

Det var hösten 2017 som den 32-åriga mannen av sudanskt ursprung ringde ambulans efter att han börjat känna sig allvarligt sjuk. Dagen innan hade han spelat fotboll och där krockat med en annan spelare. När ambulansen kom fram till mannens bostad var han medvetslös. Men enligt ambulanssjuksköterskan på plats ”spelade” han bara ”medvetslös”.

Sjuksköterskan skrev också en anteckning om att det kunde röra sig om en ”kulturell svimning”. Bedömningen ledde till att mannen inte prioriterades på sjukhuset, där han fick vänta i över 90 minuter. Men det skulle visa sig att mannen fått en allvarlig hjärnblödning som han fick svåra skador av. Efter att ha vårdats under en längre tid på sjukhus avled 32-åringen i sviterna av en lunginflammation.

DO: Patienten diskriminerades 

Både sjuksköterskan och akutmottagningen som mannen fördes till har fått kritik från inspektionen för vård och omsorg, IVO, för brister i bedömning och omhändertagande. Ambulanssjuksköterskan fick också kritik för uttrycken i sina anteckningar, som exempelvis ”kulturell svimning?”.

Med anledning av det inträffade lämnade Diskrimineringsombudsmannen, DO in en stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt och yrkade på att Västra Götalandsregionen, i egenskap av huvudman, ska betala 600 000 kronor till den avlidnes dödsbo för diskriminering. Sjuksköterskan har inte stämts då DO inte stämmer privatpersoner. I mars inleddes rättegången i tingsrätten.

Enligt DO är bevisningen mot regionen stark.

– Diskriminering handlar ofta om mentala processer, medvetna eller omedvetna. Men här har vi också en notering, svart på vitt. Vi menar att detta är stark bevisning. Men dessutom tycker vi att det är så stor skillnad i hur rutinerna är skrivna och hur det faktiskt gick till i det här fallet, sa Martin Mörk, chef för DO:s processenhet, till Dagens Nyheter i en tidigare kommentar.

Regionen menar att det inte har skett någon diskriminering utan hävdar istället att mannens hjärnblödning var ovanlig och att han inte uppvisade de typiska symtomen. Samtidigt medger man att patienten var i behov av en akut operation.

I morgon, onsdag, faller tingsrättens dom i målet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV