Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Ejderbeståndet i Sverige minskar kraftigt

En ejderhona simmar med sina ungar.

Det svenska beståndet av dykanden ejder har minskat mycket kraftigt under de senaste åren, visar en rapport från Sveriges ornitologiska förening Birdlife.

Ejdern, som kan beskrivas som en av de svenska kusternas främsta karaktärsfågel och en symbol för Östersjöns kustområden och skärgårdar, befinner sig på kraftig tillbakagång.

Enligt rapporten Sveriges fåglar 2020, en årlig statusuppdatering av läget för alla arter som häckar i landet, har beståndet av ejdern minskat rejält, från 315 000 par år 2000, till endast 59 000 par de senaste åren.

Huvudföda kan vara avgörande

Enligt Sveriges ornitologiska förening Birdlife, som årligen publicerar rapporten, kan födobrist och predation med stor sannolikhet vara bland de viktigaste faktorerna bakom ejderbeståndets kraftiga minskning.

De inventeringar som har gjorts från 70-talet och framåt av de fågelarter som häckar i Sverige pekar nämligen på ett visst mönster vad gäller utvecklingen mellan de olika arterna, där födoämnen verkar ha avgörande betydelse.

Negativ trend för allätare

Utvecklingen är negativ för de fågelarter som livnär sig på ryggradslösa djur, som ejder, svärta och roskarl, där omkring 70 procent av arterna har minskat i antal under de senaste decennierna. Trenden tyckts också vara negativ för allätare som gråtrut, havstrut och fiskmås, som också minskat i bestånd längs de svenska kusterna.

Däremot ser det annorlunda ut för gäss och svanar som är växtätare, där utvecklingen varit enbart positiv. Bland de fåglar som äter fisk, som storskarv och silvertärna, ses också en positiv trend där 85 procent av arterna har ökat i antal sedan 70-talet.

Krävs mer forskning

Sveriges ornitologiska förening vill att det satsas mer på forskning om vilka faktorer som ligger bakom ejderns och andra fågelarters kraftiga tillbakagång.

”Det är också i högsta grad önskvärt att olika forskningsprojekt börjar samarbeta kring en helhetsbild, som kan ge vägledning om vad som bör göras för att gynna ejdern”, skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Ejdern klassas som starkt hotad (EN) enligt rödlistan över hotade arter i Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV