Imorgon torsdag startar World pride och Eurogames i Malmö och Köpenhamn. Med över tusen event inom såväl kultur som sport och mänskliga rättigheter blir det elva intensiva dagar. Tusentals idrottare kommer att delta i tävlingarna. Dessutom hålls en konferens om mänskliga rättigheter för hbtqi-personer där både FN-representanter och politiker kommer att medverka.
När World pride startar på torsdagen blir det första gången någonsin som eventet kommer att hållas i två städer och två länder. Tidigare arrangörer har varit Rom, Jerusalem, London, Toronto, Madrid och New York. Men förberedelserna för årets event har varit speciella.
– Den enorma stolthet vi känner över att få äran att vara värd för den sjunde WorldPride förstärks bara av den enorma utmaningen att organisera detta evenemang mitt i en pandemi som har drabbat så många människor över hela världen. Vi är fast beslutna, och vi är optimistiska, att vi kommer att ge hopp för framtiden för hbtqi+-personer överallt och se till att dessa elva dagar kommer att ha en påverkan under många år framöver, säger Lars Henriksen, chef för Copenhagen Pride som arrangerar World pride, i ett pressmeddelande.
För första gången någonsin kommer också Eurogames att hållas samtidigt som World pride. Eurogames är ett hbtqia+inkluderande sportevenemang med 29 olika idrotter, som kommer att äga rum den 18-20 augusti. Årets upplaga blir det största någonsin, med över 6000 deltagande idrottare. Många turneringar kommer också att vara öppna för publik, och festivalbesökare kan också vara med i drop-in-programmet “Sports to the People”, där de kan delta i bland annat Drag Olympics, rullskridsko, cykelworkshops och regnbågsfamiljeidrott, skriver Malmö Pride på sin hemsida.
"Långt kvar att gå"
Christian Bigom, chef för Pan Idræt som håller i Eurogames berättar i pressmeddelandet om både svårigheterna med att organisera evenemanget och glädjen.
– Vi hade aldrig kunnat föreställa oss de svårigheter vi skulle möta när vi organiserade EuroGames under en pandemi, men vi är så glada att vi kan välkomna så många deltagare, inte bara för att tävla i sport, utan för att använda detta tillfälle för att se till att sporten är mer inkluderande och mer mångsidig i framtiden. OS i Tokyo har visat hur långt vi har kvar att gå, och EuroGames i Köpenhamn och Malmö kommer att stärka vår beslutsamhet och vårt krav på en plats för varje hbtqi+-person inom sporten.
Under eventet kommer också en konferens om mänskliga rättigheter att hållas, där experter, aktivister och politiker från hela världen kommer att delta. Bland deltagarna finns bland annat Belgiens vice premiärminister Sophie Wilmès och FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet.
Parad under säkra former
Öppningsparaden kommer att äga rum på Malmö Stadion på torsdag eftermiddag. Det var länge osäkert om den skulle kunna äga rum på grund av pandemin, men nu kommer det att bli en parad med 600 deltagare och med plats för 3000 personer som publik på läktarna.
– Paraden är en så oerhört stor och viktig del av Pride, här både firar vi alla framgångar communityt haft under åren och manifesterar det stora behov av ytterligare arbete för jämlikhet och inkludering som ligger framför oss. Därför har vi uttömt alla möjligheter och till slut landat i ett fantastiskt sätt att genomföra paraden under säkra former.” Säger Anna Tenfält, projektledare för WorldPride 2021 i Malmö, på Malmö prides hemsida.
På söndag den 21 augusti kommer dessutom sex olika mindre parader att äga rum på olika platser runtom i Köpenhamn.
Regnbågsflaggan kommer att vara synlig på många håll i de båda städerna. Bland annat kommer Öresundsbron att lysas upp i regnbågens färger från torsdag kväll och det danska utrikesdepartementet kommer att projicera en regnbåge mot himlen mot Christiansborg, det danska parlamentets säte, i ett samarbete med konstnären Martin Ersted.
För alla som vill ta del av evenemanget men av olika anledningar inte kan vara på plats kommer en rad event och konserter att live-sändas eller arrangeras digitalt, vilket går att läsa mer om på Copenhagen 2021:s hemsida.