Regeringen har fått hård kritik från oppositionen för att inte vilja hjälpa Försvarsmaktens afghanska tolkar. Men nu meddelar Försvarsmakten att man inte haft några lokalanställda tolkar i Afghanistan sedan 2014.
Oppositionen har kritiserat regeringen för att den inte velat agera så att de afghanska tolkar som arbetat åt Försvarsmakten ska få skydd i Sverige.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johanssons första besked var att det skulle strida mot grundlagen om regeringen lade sig i enskilda asylärenden. I tisdags gav han dock beskedet att Migrationsverket och Försvarsmakten tillsammans undersöker möjligheterna för att ge tolkarna skydd i Sverige.
Inga anställda
Men nu uppger Försvarsmaktens kommunikationsdirektör Mats Ström på myndighetens webbsida att Försvarsmakten inte haft några lokalanställda tolkar i Afghanistan sedan 2014.
”Efter att Isaf-insatsen avslutats och övergick till Resolute Support Mission har Sverige inte haft några egna lokalanställda tolkar utan har använt tolkresurser anställda av bland annat Tyskland”, skriver han.
I samband med att Isaf-insatsen avslutades 2014 fick totalt 69 personer (anställda och anhöriga) skydd i Sverige.
Svensk militär lämnade Afghanistan i maj i år i samband med att Resolute Support Mission avslutades.
Moderat initiativ
Enligt Mats Ström har Försvarsmakten kontinuerlig dialog med regeringen om tolkarna.
”Vi har under tisdagen lämnat muntlig information till regeringskansliet. Vi har även varit i kontakt med Migrationsverket. Om Försvarsmakten framöver kommer få en ny uppgift i ärendet återstår att se”, skriver Ström.
Moderaterna har i ett brev till justitieminister Morgan Johansson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppmanat regeringen att agera. Gör regeringen inte det, så kommer Moderaterna att lämna ett förslag till utskottsinitiativ i riksdagen.
I ett utkast till initiativet som bifogas brevet till ministrarna uppmanas regeringen att ge Migrationsverket och Försvarsmakten i uppdrag att ”bistå tolkar och andra lokalanställda som tjänstgjort för svensk försvarsmakt i utlandet och som är i behov av skydd och som därmed bör ges möjlighet att beviljas uppehållstillstånd i Sverige som kvotflyktingar”.