Derly Guzman började ge hunden Flow helvegansk kost redan när han var en liten valp. Men alla förstår inte varför och Derly har till och med blivit anmäld för vanvård.
“Hej, Själv är jag vegan men känner mig tveksam till att mina hundar ska få endast veganskt. Detta för att jag vill mina hundar det bästa. Därför har jag en fråga: Om hunden ätit kött innan, har något förändrats hos hunden sen den började med veganskt foder?”
Många som själva är veganer tycker att det känns fel att köpa mat från djurindustrin åt sin hund. Men vad är egentligen bäst för hunden? Frågan ovan är (lätt omskriven) hämtad ur en Facebookgrupp om vegohundar, där de 1 400 medlemmarna stöttar varandra, utbyter tips och erfarenheter.
Derly Guzman är också medlem.
Räddade hundar fick veganskt
Hon minns hur hon själv sökte råd för 14 år sedan, innan Facebook fanns.
– Jag fick tag i en bok om några i USA som födde upp hundar de räddat från gatan med vegansk mat. Det var 14 hundar och de här människorna hade bara positiva erfarenheter. I boken kunde jag läsa hur man skulle göra.
När hon läste på insåg hon att det inte skulle vara några problem med vegankosten om hon skaffade hund. Men Flow kommer från en uppfödare, en vän till Derly, och denne var väldigt noga med att Flow skulle äta ett speciellt hundmatsmärke, och kycklinghjärta skuret i småbitar, förklarar Derly.
– Jag berättade inte att jag tänkte ge Flow veganskt för då hade han bara blivit upprörd. Flow fick äta upp en hundmatspåse av märket som uppfödaren gjorde reklam för, men sen gick vi helt över till veganskt.
”Den som anmälde tyckte att hundar måste äta kött. Personen ansåg att det vi höll på med var djurmisshandel.”
När vi ses i Nackaområdet Fisksätra där Derly bor med sin familj, är Flow smyckad med en tröja med en glittrande regnbåge och texten We will change the world. Mitt på huvudet har han en liten grön rosett. Derly i sin tur bär en stav med en vimpel gjord av Flows ljusa hår, och örhängen som också är gjorda av håret. Det är grått och blött ute efter ett stilla regn. Flow som precis har badat, huttrar lite, så Derly bär honom först, men senare kommer han ned och nosar nyfiket runt i gräset, kissar på flera ställen.
– Nu markerar han revir, här vid skogsträdgården hänger vi ofta, säger Derly Guzman.
Derly är en av dem som har anlagt trädgården.
Anmäld för vanvård
Flow fortsätter att nosa runt under överinseende av Derly. Hon berättar att någon anmälde henne för vanvård i våras. Orsaken? Att Flow hade dreadlocks i pälsen – eller tovor, som anmälaren uttryckte det, och att han aldrig fick animaliska produkter. Att personen kände till Flows matvanor kan ha att göra med att de är publika i sociala medier, men det kan också ha varit någon Derly känner. Ärendet gick vidare till länsstyrelsen som är den instans som hanterar brott som rör djur.
– Den som anmälde tyckte att hundar måste äta kött. Personen ansåg att det vi höll på med var djurmisshandel. Men det är inte olagligt att ge sin hud veganmat och det visste de på länsstyrelsen. Däremot fick jag betala 2000 kronor i avgift för kontrollantens besök, suckar Derly.
Flow var då nyklippt men hade kvar en dreadlock på svansen och det fick man inte ha, vilket Derly tycker är konstigt.
– I Frankrike har många hundar rastaflätor och Mark Zuckerbergs hund har rastaflätor [en puli, som har rastaflätor naturligt], så jag visste inte ens att man inte får ha det på pudlar i Sverige. Det känns lite gammalmodigt.
Får ni bara negativa reaktioner?
– När vi är ute och rör oss får vi alla möjliga reaktioner, en del är väldigt negativa, andra är mer ”Wow, kan man göra så!”, och många är nyfikna och vill veta mer.
Du är vegan, men varför är det viktigt för dig att Flow också är det?
– Jag vill inte stödja djurindustrin, den här massproduktionen av kött där alla djur far illa. Dessutom får hundarna det värsta, det kan vara sjuka djur, sånt som de ändå ska slänga. Jag tror inte att det är bra.
Hon följer frågan om både vegansk och icke vegansk hundmat och dess innehåll och påverkan på djuren, till exempel olika Instagramkonton och sajten Plantpowereddogs.
– Det är en amerikansk sajt och det är bland annat därifrån jag fått veta att sjuka djur ofta kan ingå i hundmaten med kött i.
Enligt Jordbruksverket stämmer det dock inte för Europa, däremot är det sant att fodret ofta innehåller slaktbiprodukter, till exempel njure och hjärta.
– Grundkravet vid utfodring av djur är att det foder som ges ska vara säkert. Därför får bland annat inte självdöda eller sjuka djur ingå i ett foder. Det är även krav på fullständig spårbarhet för många animaliska biprodukter som till exempel slaktbiprodukter, och det här är lagstiftat och gäller för hela EU, säger Jessica Schenck, foder- och smittskyddshandläggare vid Jordbruksverket.
Hon berättar också att sällskapsdjursfoder som släpps ut på marknaden alltid ska komma från ett slakteri. Där genomgår djuret en slaktbesiktning för att kontrollera om det visar tecken på sjukdomar som har betydelse för djur och människors hälsa.
Genupptäckt bevisade: Vegankost fungerar
Men hur var det nu med vegansk mat och hundar. Att det inte är olagligt har vi förstått, men är det bra för djuren? Vad säger vetenskapen?
Vi pratar med Åke Hedhammar, professor i smådjursmedicin vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.
– För några år sedan hittade man den gen som skiljer vargar från hundar och det är det som bevisar att hundar klarar sig på vegetabilisk kost. Det vet vi nu att de kan. En hund, med den domesticering som har skett, klarar sig på icke köttbaserad mat. Men därmed säger jag inte att det är bättre med vegansk mat. Det blir så lätt en polarisering i den här frågan. Och ska du göra en valp till vegan vill det verkligen till att du vet vad du gör, säger han.
Eftersom valpar växer är det extra viktigt att ha koll på vilken näring de behöver.
– Problemen som kan uppstå med veganmat i allmänhet är att om du inte är tillräckligt kunnig kan det bli en sammansättning som inte är bra. Det är på samma sätt med köttbaserad kost, att du måste känna till vad hunden behöver, så att du inte bara ger den morot eller bara potatis. Kosten ska vara allsidig, precis som för människor.
Är det så att vegansk mat passar olika hundraser olika väl?
– Ja, så är det faktiskt! Hundar är duktiga både på att spjälka mat, producera tuggstärkelse och att tillgodogöra sig stärkelse, men i samband med att vi hittade den gen som skiljer vargar från hundar, kunde vi se att de raser som ligger närmare vargen, inte minst våra polarhundar, har det svårare att hantera vegetabilier. Det är svårare att göra en polarhund till vegan.
Exempel på polarhundar är Grönlandshund, siberian husky och samojedhund.
Ska polarhundar absolut inte äta enbart veganskt, menar du?
– Nej, men det är svårare. Det finns inte heller någon vits med att göra en hund till vegan, det är inte så att det är nyttigare. Och då kan man säga att det är lite dumt att göra en polarhund till vegan.
"Skaffa en kanin istället"
För att få ytterligare ett perspektiv på hundveganmat kollar vi med Marie Sallander, som säljer både hund- och kattmat och -recept på nätet och har en Facebookgrupp där hon kallar sig Hundmatsdoktorn och svarar på frågor om hundars och katters mat.
– Jag har sett att vissa tycker att ”om du ska ge din hund vegansk hundmat, skaffa en kanin istället”. Så en del är starkt kritiska till att ge bara vegetabilier.
Att hundar inte får animaliskt protein alls är ovanligt, tror hon.
– De flesta hundägare vill ge sin hund bra mat, och ger då en blandad kost med både vegetabilier och animaliska råvaror och med rätt sammansättning av fett, protein och kolhydrater. Väldigt få hundägare ger bara vegetabilier, och väldigt få ger i princip bara animaliska råvaror, säger hon.
”Det är svårt att få ihop alla näringsämnen till en hund med vegansk kost, men det går. Men det är väldigt viktigt att inte höfta.”
– Numera kanske man inser att det går att ge veganskt, men det är absolut inte det lättaste eller det som troligen är bäst för hunden. Det kan bli problem om man antingen köper ett färdigt veganskt foder som inte är korrekt sammansatt eller om man försöker laga egen kost utan att veta vad som måste ingå.
– Det är svårt att få ihop alla näringsämnen till en hund med vegansk kost, men det går. Men det är väldigt viktigt att inte höfta. Problemet är ofta att få ihop rätt mängd protein med rätt aminosyror. Om man använder sojaprotein eller sojaproteinisolat så är det lättare. En nackdel är att soja är importerat, så om man bara vill använda svenska råvaror så får man titta på bönor som proteinkälla. Och många hundar blir dåliga i magen av den typen av mat.
– Ett annat problem kan vara att vissa hundar är kräsna och bättre gillar mat med en viss mängd animalier. Vegetabilisk kost kan ofta vara mindre smaklig för hundar.
Bra ta vara på slaktavfall
Marie Sallander tycker dessutom att det vore dumt att inte ta vara på slaktavfall på slakterierna.
– Om vi slaktar ett djur och får en massa slaktavfall så är det bra att till exempel våra hundar äter upp resterna såsom lever, lunga, njure och delar av själva köttet från djuren. Annars går ju detta till spillo, säger hon.
Några fördelar med en strikt vegansk kost jämfört med en blandkost har Marie Sallander svårt att hitta.
– Visst, om man skulle föda upp och slakta extra många djur bara för att hundar skulle äta upp dem, då kanske man gör det i onödan. Man kunde ju i så fall ge hundar mycket mindre kött eller kanske inget kött alls. I övrigt ser jag inga fördelar för hunden själv med just vegansk kost rent näringsmässigt, säger Marie Sallander.
Vi frågar Derly om hon inte tycker att det är bra att biprodukterna på slakteriet tas tillvara som hundmat.
– Nej, jag tycker inte det, det är djur som lidit mycket och jag tror att det går över till den som äter det. Dessutom vill jag helt enkelt inte bidra till att döda djur eftersom jag är vegan, säger Derly Guzman.
Mår veganhundar bättre?
Derly tror att Flow mår bättre på vegankost, att han är friskare jämfört med andra hundar i området som börjat komma upp i samma ålder. Väldigt många har fått cancer, säger hon, vad det nu beror på.
Många andra som har veganhundar verkar också tycka att maten fungerar över all förväntan. Om vi tittar på frågan vi inledde med: Hur har era hundar påverkats av att gå från kött till veganskt? så svarar många “ingen skillnad”.
Men flera tycker också att hunden verkar må bättre av den växtbaserade kosten. “De mår jättebra, bara bajsar lite större portioner nu”, skriver någon.
Andra vittnar om att hunden blivit bättre i magen och blivit av med klåda. Några vittnar också om glansigare päls, att mjäll försvunnit, att hundarna fiser mindre och att de fått mer energi.
Inspiration och tips kring veganhundmat – Derlys tips
Vegohundar 2.0 är en svensk Facebookgrupp där man kan diskutera hundmat med andra hundägare.
Instagramkonton som @Vegandogsforlife och @Plantpowereddog är bra källor.
På www.plantpowereddog.com/ kan man få nutritionisthjälp till sin hund, tips och svar på frågor.
Veganska Hundar Happy Flow Friends är Derlys egen grupp på Facebook där man kan diskutera hundar och veganmat för hundar.