Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Svensk studie slår fast: Singelmän bidrar mest till klimatförändringarna

En ny svensk studie visar att singelmän bidrar betydligt mer till ökade utsläpp av växthusgaser än singelkvinnor.

En ny svensk studie visar att singelmän bidrar mer till klimatförändringarna än kvinnor. Men samtidigt finns stora möjligheter att få till en förändring med ett annat konsumtionsmönster.

Studien fick snabbt stor internationell uppmärksamhet efter att den publicerats. Forskarna jämförde singelkvinnors och singelmäns konsumtion – och kunde se att männen bidrog till 16 procent mer utsläpp än kvinnor. Den stora skillnaden mellan könen var att kvinnor la mer pengar på inredning och hälsoprodukter, medan männen la största delen av sina pengar på bensin och att äta ute.

Annika Carlsson-Kanyama, docent på KTH, menar att man utan problem kan sänka sina utsläpp med 40 procent genom att ändra sin konsumtion.

– Skillnaderna mellan könen beror på att män lägger sina pengar på saker som leder till mer utsläpp än vad kvinnor gör, säger hon till Dagens ETC.

Och fortsätter:

– Vi har eventuellt underskattat skillnaden mellan könen. När det kommer till mat så ser inköpen till hemmet ungefär likadana ut – men män äter ute mer. Dessvärre kan vi inte se vad de beställer. Men tidigare studier visar att män äter mer kött än kvinnor, så om vi hade utgått från att män åt mer kött ute så hade skillnad­erna blivit ännu större.

Förändrad konsumtion krävs

Syftet med studien var att visa hur man kan få ner sina utsläpp genom att förändra sitt konsumtionsmönster inom tre områden. Mat, semester och inredning. Man kan exempelvis äta växtbaserat istället för kött, och man kan ta tåget istället för flyget eller bilen, samt semestra på hemmaplan. Gällande inredning kan man återanvända inredningsprodukter istället för att köpa nytt.

En anledning till skillnaden mellan könen kan vara olika attityd till klimatkrisen. Det menar Annika Jansson, klimatanalytiker på Naturvårdsverket.

– Kvinnor, i större utsträckning än män, anser även att det är viktigare att vidta åtgärder för att minska klimatförändringarna. Så den attityden kan möjligtvis spela in här, säger hon till Sveriges radio.

Läs mer: Thunberg kritiserar modeindustrin – men pryder omslag på Vogue

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV