Energi · Kultursvepet

Samhällskunskap för de yngsta

De fem korta bilderböckerna handlar om den unga tjejen Nora, som lär sig om demokrati och hur en kan påverka utanför den egna familjen, i det vi bestämmer tillsammans. I Nora-böckerna förklaras demokrati och jämförs med andra system, Nora engagerar sig för att rädda det lokala biblioteket, går på möten och ringer SMHI för att förstå klimatet.

De varma illustrationerna speglar samhällets mångfald och möjligheter. Noras egen ålder är oklar, men hon framstår som en bra förebild som de barn och vuxna jag testat böckerna på verkar gilla.

Det är bra om vuxna läser böckerna tillsammans med barnen. Dels för att stämma av så att barnen förstår allt och dels för att kunna föra samtalet vidare. Korta bilderböcker kan ju bara starta samtal, inte i sig ha alla svar. Till hjälp finns diskussionsfrågor i slutet av varje bok. Således underlättar det förstås om de vuxna har en del egen kunskap och engagemang att bidra med.

Att förstå och påverka samhället kan verka komplicerat, men Nora-böckerna gör det enkelt och inspirerande. Alla lär inte bli lika engagerade som Nora, men genom att Nora visar att det är möjligt så kan förhoppningsvis fler ta steg i den riktningen.

Barns engagemang gör skillnad

I verkligheten har ju Greta Thunberg påmint om att även ett enda barns engagemang kan starta stor skillnad, och de som kan sin Astrid Lindgren minns att Emil i Lönneberga som vuxen blev kommunalnämndsordförande. Barn får inte rösta i riksdagsval, men kan påverka både utom och inom föreningar och partier, där deras röster spelar ännu större roll än i allmänna val.

Författare och illustratör till böckerna om Nora är Marléne Tamlin, som tidigare bland annat skapat boken Covve och tvålen som förklarar covid-19 för små barn. Förhoppningsvis kommer många förskolor och skolor att ta in Tamlins böcker, som tar barn på allvar och lägger grund för en demokratisk framtid med samhällsengagerade människor.

Göran Hådén