Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

WHO ska stärka sitt mandat och jobba för ett nytt bindande ramverk

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för WHO på huvudkvarteret i Schweiz i förra veckan.

”En dag – förhoppningsvis snart – kommer pandemin att ligga bakom oss men vi kommer fortfarande att möta samma sårbarheter som gjorde att ett litet utbrott kunde bli en global pandemi.”

Det sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus igår under sitt avslutningsanförande under Världshälsoförsamlingen, WHO:s högsta beslutande församling som samlas en gång om året.

I förra veckan fick församlingen en presentation från den fristående expertpanel, (The Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response, IPPPR) som utvärderat hur WHO och världen svarat på coronapandemin.

Panelen kom med en rad slutsatser och rekommendationer utifrån den rapport de skrivit på sedan september förra året. Bland annat vill man se ett säkerhetsråd för globala hot inom FN och en ekonomisk beredskaps- och forskningsfond som världens länder årligen bidrar till, samt ett nytt internationellt legalt bindande ramverk, då det existerande ramverket inte har räckt till.

"Har gått för långsamt"

– Det har snarare hämmat WHO och gjort att saker gått för långsamt, sade svenske Anders Nordström, sekreterare i expertpanelen, till TT i samband med att rapporten släpptes i mitten av maj.

Han menar att organisation saknat makt, mandat och ekonomisk uppbackning för att hantera en pandemi av liknande slag. WHO är beroende av frivilliga donationer och saknar makt att påtvinga åtgärder eller granska på plats i ett land utan inbjudan.

– WHO måste ges mandat att kunna larma så fort man uppmärksammas på ett misstänkt virusutbrott – inte behöva invänta godkännande från det land det gäller, i det här fallet Kina – för det dröjer, sade Anders Nordström till TT.

Beredskapen ska stärkas

Under gårdagens möte beslutade medlemsländerna att mötas igen den 29 november för att fatta beslut om huruvida förhandlingar ska inledas för att ta fram ett nytt, bindande internationellt ramverk.

Medlemsländerna enades också om en resolution som bekräftar WHO:s roll som styrande och samordnande hälsomyndighet under nödsituationer och som uppmanar organisationen att tillsätta en arbetsgrupp som ska se till att beredskapen stärks inför framtida kriser. Medlemsländerna uppmanades också att förse WHO med hållbar finansiering, något som Tedros Adhanom Ghebreyesus stämde in i under sitt tal.

– Vi behöver ett åtagande som överlever budgetcykler, valcykler och media-cykler, som skapar en övergripande ram för att koppla samman de politiska, ekonomiska och tekniska mekanismer som behövs för att stärka den globala hälsosäkerheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV