I söndags röstade Liberalernas partiråd för att partiet ska stödja en eventuell borgerlig regering även om den blir beroende av Sverigedemokraterna – vilket en sådan regering skulle bli. Hur tror du att det kommer att påverka Liberalerna och inrikespolitiken?
Mikael Sundström, 54 år, ordförande, Jordens vänner
Det är ett svårbegripligt och rätt obehagligt beslut. Problemet är inte bara att man öppnar för djupare samarbete med ett populistiskt och främlingsfientligt parti, man låser sig också till ett block som hela tiden viker ner sig i miljö- och klimatfrågorna. M, KD och numera till och med SD erkänner Parisavtalet, men föreslår ändå sänkta bensinpriser och att åtgärder ska göras ”någon annanstans” eller lösas genom en diffus framtida ”teknikutveckling”.
Aida Badeli, 25 år, språkrör, Grön ungdom
Nyamko Sabunis viktigaste fråga under hennes två år som partiledare verkar ha varit att närma sig rasisterna och distansera sig från oss som tror på medmänsklighet. För Sabuni verkar inte se några problem med att 90-talets skinheads i dag leder Sverigedemokraterna.
Alla partier prioriterar självklart olika, men jag tror att Liberalernas beslut riskerar deras undergång i valet 2022. Det är ett sorgligt vägval som Liberalerna gjort. För det innebär att antalet politiker som kämpar för ett antirasistiskt Sverige blir allt mindre. Liberalernas liberalism försvann den dagen de valde Nyamko Sabuni till partiledare.
Jan Strömdahl, 84 år, ordförande, Folkkampanjen mot kärnkraft-kärnvapen
Det är lite sorgligt att se ett gammalt socialliberalt parti kasta sig i armarna på den främlingsfientliga högern. Men mycket lite talar för att L-partiet kommer att överleva nästa val efter den djupa splittringen. Då minskar också risken för en högerregering på SD-grund.
Martin Nihlgård, 50 år, generalsekreterare, Individuell människohjälp
Normaliseringen av Sverigedemokraterna har nu nått också Liberalerna. SD motbevisar ständigt tesen att partiet har förändrats till det bättre. De har bara förflyttat sig längre till höger på vänster–högerskalan, vilket de enkelt kan göra, då det är en oviktig dimension i deras politik. Men SD är fortfarande ett auktoritärt parti som ser utvecklingen i Ungern och Polen som föredömlig. Sverigedemokraterna är fortfarande ett rasistiskt parti som pratar om människors kultur som om det vore något statiskt eller genetiskt. Ju närmre de andra partierna kommer, desto längre ut i den riktningen kommer SD att fortsätta.
Gunnel Malm, 73 år, klimat- och miljöaktiv feminist
Det är nog det dåligaste beslut jag hört talas om på länge! Varför man vill samarbeta med rasister övergår mitt förstånd och jag hoppas verkligen väljarna talar om vad de tycker. Alltså, att allt samröre med ett nationalsocialistiskt parti är ett hot mot vår demokrati och, troligen, banar väg för något ännu värre!
Robin Zachari, 38 år, kanslichef, Skiftet
Det har skrivit fler tweets om Liberalerna än de har väljare. Nu när de beslutat sig för att samarbeta med SD försvinner all form av ansvar, moral och respekt ur partiet. Hoppas inte Sabuni glömmer att släcka ljuset när hon är sista personen kvar i partiet. För alla riktiga liberaler borde lämna.
Anna-Carin Hall, 60 år, pressansvarig, Kvinna till kvinna
Liberalerna är som alla vet ett parti i djup kris och med ett långvarigt självskadebeteende. Detta beslut är en akt av desperation av ett parti som ligger illa till i opinionen och går tvärs emot de ”liberala värderingar” som Sabuni säger sig värna så djupt om, och partiet vet detta. Men det är knappast ett ja eller nej till ett SD-samarbete som avgör väljarnas gunst utan en tydligare politik i kärnfrågorna. Partiet riskerar att åka ur riksdagen ändå och har då sålt ut sin själ för ingenting.
Tobias Petersson, 40 år, omvärldsbevakare, Framtidsjorden
Liberalerna lämnar socialliberalismen och därmed sin legitimitet som röst för individuella rättigheter i en eventuell borgerlig allians. Men mest oroande är att det auktoritär-konservativa blocket växer. SD dikterar redan M:s och KD:s utrikespolitik åt minskat bistånd och ökad kontroll i säkerhetens namn. De vill lämna rättighetsförsvarare i sticket och ignorerar civilsamhällets roll för demokrati. L kommer inte kunna stå emot utan får se sina grundläggande värden åsidosatta. Vilket främst drabbar de individer som L sagt sig skydda.
Anna Stenvinkel, 52 år, generalsekreterare, Forum Civ
Det är svårt att förstå hur ett parti som står för liberala värderingar är beredda att sätta sig i beroendeställning till Sverigedemokraterna. Utifrån vårt perspektiv ser vi en oro för biståndspolitiken framöver, där Liberalerna, som stått upp för ett starkt bistånd, nu vill bilda regering tillsammans med, och med stöd av, partier som driver på för minskat bistånd mitt under en rådande pandemi, när internationellt stöd och samverkan behövs som mest.