En rysk militärhelikopter uppges ha blivit nedskjuten i Armenien.
I striderna om utbrytarregionen Nagorno-Karabach har Azerbajdzjan just tagit kontroll över den viktiga orten Sjusja – varifrån de siktar huvudorten Stepanakert.
Den ryska helikoptern sköts ned i närheten av orten Jerash, som ligger nära gränsen till den azeriska exklaven Nachitjevan, enligt ryska och armeniska myndighetsuppgifter.
Elden kom från marken, troligen från ett bärbart luftvärnsvapen, och två personer uppges ha omkommit. En har överlevt, meddelar Rysslands försvarsdepartement enligt nyhetsbyrån Interfax.
Vid nedskjutningen höll helikoptern på att eskortera militära fordon från den militärbas som Ryssland har i Armenien, enligt departementet. Det utreder vem det var som sköt.
Tar plats på höjden
Utbrytarregionens Armenienstödda styre har bekräftat förlusten av den strategiskt viktiga orten Sjusja, efter att till en början ha förnekat det.
Azerbajdzjans president Ilham Aliyev utropade nyheten redan på söndagen, varpå folkmassor samlades på gatorna i den azeriska huvudstaden Baku och viftade med flaggor.
Sjusja ligger på en höjd ovanför den största orten Stepanakert och azeriska styrkor uppges nu ha siktet inställt på den. Enligt militära bedömare har de skaffat sig en god utgångspunkt för en offensiv mot separatisternas maktbas.
En talesperson för Nagorno-Karabachs styre skrev på Facebook att man helt tappat kontrollen över Sjusja efter ”en rad missöden”. Att ett så stort strategiskt bakslag tillkännagavs på det viset ledde till spekulationer om att hans konto blivit hackat, men kommentaren har enligt flera medier bekräftats vara äkta.
”Fienden står i Stepanakerts utkant”, skrev talespersonen, enligt Reuters och AFP.
Pasjinjan: Det fortsätter
Armeniens president Nikol Pasjinjan låter dock meddela att ”striden om Sjusji fortsätter”, rapporterar AFP. Orten, som har några tusen invånare, kallas Sjusji av armenier och Sjusja av azerer.
Nagorno-Karabach tillhör formellt Azerbajdzjan men är sedan länge i praktiken ett självständigt område som står under grannlandet Armeniens beskydd. Strider om enklaven blossade upp på nytt för sex veckor sedan och fler än 1 000 människor rapporteras ha blivit dödade sedan dess. Siffran befaras vara långt högre.
Azerbajdzjan får stöd från Turkiet, medan Armenien har en militär pakt med Ryssland. Stormakterna har hittills balanserat för att undvika att bli indragna på varsin sida i en större konflikt. Ungefär samtidigt som Ryssland meddelar att en helikopter blivit nedskjuten uppmanar landets utrikesdepartement på nytt parterna att avbryta våldet i Nagorno-Karabach. Konflikten kan endast lösas på diplomatisk väg, understryker det.