Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Gav vapen till urfolk – missionär dömd

Bild tagen över en isolerad ursprungsbefolkning vid brasilianska Envirafloden nära gränsen mot Peru.

En kristen missionär har dömts i Brasilien för att ha hotat, det till nyligen isolerade, urfolket zo’és kultur och fortlevnad genom att ge en av dess medlemmar ett skjutvapen. Fallet sätter ljuset på den allt mer pressade situationen för Amazonas urinvånare.

Luiz Carlos Ferreira, som har kopplingar till den kontroversiella amerikanska missionsorganisationen New Tribes Mission, anmäldes 2016 för att ha överlämnat ett oregistrerat hagelgevär till den lilla urfolksgruppen, bosatt djupt inne i Amazonas regnskogar i norra Brasilien.

Domaren slår fast att Ferreira lämnat vapnet till ”en mycket sårbar grupp människor” och därmed utsatt både deras hälsa och kultur för stora risker, rapporterar den spanska nyhetsbyrån Efe. Han döms till böter och samhällstjänst. Ferreira misstänks även, i ett annat rättsfall, för delaktighet i att ha tvingat 96 personer ur ursprungsbefolkningen till arbete under slavliknande förhållanden.

Tar över myndighet

Evangeliska New Tribes Mission, som numera kallar sig Ethnos360, gjorde på 80-talet flera försök att missionera hos zo’é-folket. Det slutade i tragedi då flera i folkgruppen dog efter att ha smittats av sjukdomar. Sedan missionärerna drog sig tillbaka har zo’é-folket delvis lyckats återhämta sig från problemen. Men organisationen hamnade nyligen återigen i blickfånget. I januari utnämnde den högerradikale presidenten Jair Bolsonaros regering en av dess ledare, predikanten och antropologen Ricardo Lopes Dias, till chef för just den myndighetsbyrå som har till uppgift att skydda isolerade urfolk i Brasilien. Utnämningen har väckt skarp kritik från en rad håll.

"Farligt beslut"

I ett ovanligt öppet brev beskriver anställda vid myndigheten för urinvånare, Funai, utnämningen som ett farligt beslut som riskerar att orsaka ”irreparabel skada” bland isolerade urfolksgrupper. Inställningen från den brasilianska staten har under de senaste decennierna varit att försöka skydda grupperna genom att lämna dem i fred i så hög utsträckning som möjligt. Ricardo Lopes Dias har försäkrat att han inte kommer att använda sin nya tjänst till att missionera, men att han ännu inte tagit ställning till om han vill bevara linjen att undvika kontakt med urfolken.

Amazonas urivånare pressas även av skövlingen av regnskogen, som eskalerat under Bolsonaros tid vid makten. Hans politik i Amazonas är likvärdig med ”folkmord, kulturmord och miljömord”, varnade flera hundra äldste från urfolksgrupper i ett manifest i januari.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV