Ny forskning slår hål på uppfattningen att tillit mellan människor minskar när samhället blir mångkulturellt.
Sedan 1996 har SOM-institutet (SOM står för samhälle, opinion och massmedier) på Göteborgs universitet studerat den sociala tilliten i Sverige.
Alla svenska kommuner har tagit emot ett ökat antal invandrare men det har inte påverkat den sociala tilliten i kommunerna över tid, enligt rapportförfattarna Bo Rothstein och Sören Holmberg, professorer i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och verksamma på SOM-institutet.
Nu har resultaten från 2019 års undersökning behandlats. Ett slumpmässigt urval på 21 000 personer mellan 16 och 85 år som bor i Sveriges alla kommuner har ingått. Nettosvarsfrekvensen ligger på 49 procent.
Analysen visar att den sociala tilliten i Sverige inte minskar med ökad mångkultur i landet, en teori som tidigare förts fram i andra forskarsammanhang.
Rothstein och Holmberg benämner 57 procent av deltagarna i undersökningen som så kallade höglitare, det vill säga personer med hög social tillit till andra människor.
Det skiljer sig knappt från 1996 års undersökning. Då låg den siffran på 58 procent.
USA annorlunda
Den här stabila nivån skiljer sig från till exempel USA. Där har antalet höglitare tydligt minskat under samma period.
Enligt NORC, en motsvarighet till SOM-institutet vid University of Chicago, anser endast 30 procent av amerikanerna att man i allmänhet kan lita på andra människor.
I USA har tidigare forskning fört fram teorin om att social tillit försvagas i samhällen med många olika etniciteter. Teorin saknar stöd i andra utpräglade invandrarländer som Australien, Kanada och Nya Zeeland – och i Sverige, visar den nya undersökningen.
Bo Rothstein säger i ett pressmeddelande:
– Social tillit är själva kittet som håller samman ett samhälle, och att studera detta i relation till mångkultur upplevs extra viktigt i samband med de tydliga motsättningar mellan grupper som skapar sådana spänningar i dagens USA.
Låg tillit
12 procent av de svarande i SOM-undersökningen från 2019 definieras som låglitare, alltså de med låg tillit till andra.
Dit hör framför allt grupperna unga, lågutbildade, arbetslösa och utrikes födda. I flera av de uppräknade grupperna har tilliten minskat sedan 1996 men inte bland de utrikes födda.
Det finns inget statistiskt samband mellan andelen utrikes födda och social tillit. Invandrartäta kommuner har lika stor andel höglitare som kommuner med låg andel utrikes födda, enligt studien.
Den här undersökningen ingår i den kommande forskarantologin Regntunga skyar. Den nationella SOM-undersökningen har genomförts varje höst sedan 1986 och undersökningen om social tillit sedan 1996.