Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Coronakrisen hårt slag mot klädjättars sömmerskor

Det krävs dubbelt så höga löner än i dag för att sömmerskor ska kunna leva på dem, enligt Fair action.

Pressen är hård under coronakrisen på de som tillverkar kläder för H&M och andra klädjättar. Det visar en granskning i tidningen Arbetet global.

Efterfrågan på kläder har rasat under coronakrisen. Det har varit ett hårt slag för de fyra miljoner människor som arbetar i Bangladesh textilfabriker. Minimilönen på motsvarande drygt 900 svenska kronor är svår att leva på i vanliga fall för många arbetare, men när krisen kom och fabriker stängde stod många helt utan försörjning.

Företagen som säljer kläderna vägrade inledningsvis att ersätta producenterna i någon större omfattning enligt en undersökning, rapporterar Arbetet global. 91 procent av producenterna uppgav i en enkät att klädföretagen vägrat betala för redan beställda kläder.

Efter omfattande internationell kritik mot branschen har flera bolag, som H&M, Lindex och Kappahl, har nu skrivit under en uppmaning från världsfacket Ituc, det globala industrifacket Industriall och den internationella arbetsgivarorganisationen IOE. Där lovar man bland annat lovar att betala för det man har beställt.

H&M:s hållbarhetschef för Bangladesh, Kiran Gokathoti uppger för Arbetet global att de är medvetna om textilarbetarnas sårbarhet och att bolaget därför för en dialog med finansiella institutioner för att främja upprättandet av sociala skyddsnät.

När klädfabrikerna senare öppnade igen var smittorisken på farbrikerna stor, enligt organisationen Bangladesh Center for Workers Solidarity.

–  Vår fabrik var en av de första att öppna igen. Redan den 25 april. Vi var livrädda. Vi protesterade i fyra dagar och vägrade arbeta. Det fanns inte några säkerhetsföreskrifter. När 4 000 personer jobbar på samma plats går det inte att hålla distans på en meter, säger textilarbetaren Sharmin Begum till Arbetet global.

I Sverige har klädjätten H&M återkommande utsatts för kritik när det gäller villkoren för de som tillverkar kläderna. 2013 lovade bolaget att leverantörernas sömmerskor skulle få så kallade levnadslöner. Men enligt organisationen Fair action skulle dagens löner behöva fördubblas för att arbetarna ska kunna äta ordentligt, försörja sina barn och ha råd att gå till doktorn.

Uppdaterad 10 juni klockan 15.30. I en tidigare version kunde det framstå som att den internationella kritiken riktades specifikt mot de namngivna bolagen, vilket inte är fallet. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV