Förbud för kvinnlig könsstypmining och fyrtio procent kvinnor i parlamentet – ett år efter den hårdföra diktator Omar al Bashir avsattes har kvinnors rättigheter stärkts i Sudan. Men abortförbudet fortsätter att skörda liv.
När Omnia Nabil, som egentligen heter något annat, arbetade på ett av de största sjukhusen i Sudans huvudstad Khartoum, upplevde hon hur 50 unga kvinnor avled under loppet av bara tre månaders tid. Orsaken var att de genomfört olagliga aborter. Varje dag kom det in nya patienter som skadats allvarligt av de farliga ingreppen, berättar hon för IPS.
I Sudan är abort bara tillåtet i samband med att en kvinnas liv är hotat, eller om hon utsatts för våldtäkt och är tidigt i sin graviditet. Och även i dessa fall måste aborten först godkännas av kvinnans man.
I andra fall måste kvinnor som vill avsluta en graviditet genomföra illegal abort – med fara för sitt eget liv. Om kvinnan blir avslöjad riskerar hon dryga böter eller fängelse i upp till sex år.
Ökade rättigheter för kvinnor – men inte aborträtt
Diktatorn Omar al-Bashir satt vid makten i Sudan i 30 års tid. Men i april förra året störtades han av militären efter omfattande prodemokratiska protester.
Sedan augusti förra året leds landet i stället av en övergångsregering, och 40 procent av platserna i parlamentet är numera reserverade för kvinnliga ledamöter. Sedan maktskiftet har lagar som tidigare reglerade kvinnors klädsel, deras rörelsefrihet och möjligheter att arbeta dragits tillbaka, samtidigt som kvinnlig könsstympning förbjudits. Abortlagarna har dock inte förändrats.
Det finns ingen färsk statistik över hur många olagliga aborter som genomförs i Sudan. Organisationen Women Deliver uppskattar dock att nästan sju miljoner kvinnor i utvecklingsländer årligen tvingas uppsöka vården för komplikationer som uppstått efter farliga aborter, och att minst 22 800 kvinnor dör varje år på grund av ingreppen.
Startade hemligt nätverk
Under sin tid vid sjukhuset upplevde Omnia Nabil hur många kvinnliga patienter dog på grund av infektioner som de drabbats av efter att ha genomfört olagliga aborter.
– Jag var för fri abort redan innan dess, men dessa tragedier fick mig att starta ett nätverk för att hjälpa kvinnor att genomföra säkra aborter, berättar hon för IPS.
I dag har Omnia Nabil lämnat Sudan, men innan dess var hon med och byggde upp en grupp bestående av läkare och annan vårdpersonal som erbjöd kvinnor möjlighet att genomföra medicinska aborter – samt tillgång till vård om de drabbades av komplikationer. Läkemedlen fick gruppen via den kanadensiska organisationen Women on Web, som arbetar för att alla kvinnor ska ha tillgång till preventivmedel och säkra aborter.
Nätverket arbetade i hemlighet i flera års tid och lyckades trots stora risker undkomma att bli upptäckta av myndigheterna.
– Vi stöttade flickor från fattiga familjer och erbjöd dem tabletter till reducerat pris. Men vår verksamhet byggde på kontakter, och man var tvungen att känna någon för att komma i kontakt med oss, berättar Omnia Nabil.
På senare år har dock hennes nätverk avvecklats i takt med att många av medlemmarna flyttat utomlands. Men andra nätverk har i stället bildats, berättar Omnia Nabil.
– En av mina tidigare klienter är numera ledande i arbetet för att hjälpa andra kvinnor, berättar hon.