Saudiarabien och dess allierade vill se en omedelbar vapenvila i det blodiga kriget i Jemen med start mitt på dagen i dag. Houtirebellerna, som koalitionen strider emot, har ännu inte svarat. Experter menar att vapenvilan kan bana väg för samtal om fred, rapporterar The New York Times.
Från och med torsdag vill Saudiarabien och dess allierade se en vapenvila i det fem år långa kriget i Jemen. Enligt experter kan det bana väg för fredssamtal. Tidigare fredssamtal, ledda av Sverige, har i stora drag misslyckats.
Den humanitära krisen i Jemen är enligt FN en av de just nu värsta i världen. Över 85 000 barn under fem år har dött av svält, enligt Rädda Barnen. Svenska radarsystem och fartyg som sålts till Förenade arabemiraten har, enligt en granskning från TV4 i fjol, bidragit till att upprätthålla en blockad av den viktiga hamnstaden Hodeidah i Jemen. Förenade arabemiraten har ingått i den stridande koalitionen men har officiellt dragit sig ur konflikten, enligt experter är deras inflytande fortsatt stort.
Att Saudiarabien plötsligt, efter fem års blodigt krig, föreslår en två veckor lång vapenvila beror enligt experter på coronaviruset.
– Coronaviruset är svaret. Viruset har satt skräck i alla i Jemen, säger Elana DeLozier, Jemenforskare på Washington Institute for Near East Policy.
Ännu har inga fall bekräftats i Jemen, något som gör landet till ett av få utan bekräftad smitta. Enligt saudiska tjänstemän är vapenvilan ett sätt att återigen kickstarta de av FN initierade fredssamtalen. Saudiarabiens försvarsminister skrev även på Twitter att de ska ge FN 500 miljoner amerikanska dollar för humanitärt arbete i Jemen och 25 miljoner för att bekämpa coronaviruset.
Tävlar om fred?
Efter fem år av strider och långa blockader av hjälpsändningar är Jemens hälso- och sjukvårdssystem slaget i spillror. Elana DeLozier menar dessutom att det är ett sätt för Saudiarabien att testa hur förhandlingsvilliga huthirebellerna, som koalitionen strider mot, är. I ett framtida fredsavtal är det sannolikt att de kommer kräva en del makt och inflytande, skriver The New York Times.
Den saudiledda koalitionen, som består av bland annat Kuwait, Bahrain, Qatar, Egypten och Sudan, strider tillsammans med Jemens internationellt erkända regeringen mot shiamuslimska huthirebeller som i sin tur får stöd från Iran. Huthirebellerna hade inte tillfrågats om vapenvila innan Saudiarabien föreslog att den skulle införas.
Men Mohammed Ali al-Houthi, från huthirebellerna, publicerade en åtta sidor lång och detaljerad plan för hur huthirörelsen vill avsluta kriget. Det väcker frågeställningar om ifall de stridande parterna tävlar om vem som är mest intresserad av fred, enligt The New York Times.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sa för två veckor sedan att världen bör enas om en global vapenvila på grund av pandemin. Martin Griffiths, FN:s speciella sändebud i Jemen, välkomnar en vapenvila.