Regeringen ska utan att fråga riksdagen kunna begära militärt stöd från Finland vid ett väpnat angrepp. Och Finland ska kunna få snabb svensk militär hjälp för att hindra kränkningar av finländskt territorium.
– Det handlar om möjligheterna att snabbare kunna ge och ta emot stöd mellan Sverige och Finland. Svenska militära styrkor ska kunna sättas in vid kränkningar av finländskt territorium och vi ska kunna ta emot finländskt stöd i motsvarande situation för att möta ett väpnat angrepp mot Sverige, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) inför riksdagsdebatten om lagen om operativt militärt stöd mellan Sverige och Finland.
Som ett av de första besluten på det nya riksdagsåret sade riksdagen ja till lagen.
Signal till omvärlden
– Det här blir en säkerhetspolitisk signal till omvärlden, tillade han i debatten.
Hittills har det krävts riksdagens godkännande för att ge eller ta emot stöd från Finland, vilket kan ta omkring en vecka att få till stånd. Den fördröjningen vill regeringen slippa.
– Vi kan ta ett regeringsbeslut direkt, vi behöver inte lägga en proposition till riksdagen, säger Hultqvist.
Inte vid väpnat angrepp
Men den nya lagen ger inte regeringen rätt att hoppa över riksdagen om det gäller att stödja Finland vid ett väpnat angrepp, bara om det handlar om att bistå vid kränkningar av finländskt territorium. Om det redan pågår en väpnad konflikt i Finland kan följden bli att Sverige anses ha gått in i ett krig. För det ska riksdagens godkännande krävas även framöver.
Moderaten Pål Jonson, ordförande i riksdagens försvarsutskott, välkomnar lagen.
– Det är en naturlig utveckling av Sveriges säkerhetspolitiska linje där vi fjärmar oss från alliansfrihet och neutralitet som definierande element och i stället söker samverkan, säger han.
Men Jonssons parti och de tre övriga borgerliga partierna hade velat att lagen skulle tillåta samma samverkan med andra EU- och Natoländer.
Försvarsministern invände, i riksdagsdebatten, att det inte finns något hinder för Sverige att ge och ta militärt stöd från andra länder än Finland. Men då måste riksdagen först ge klartecken.
– Finland är det land som vi har möjligheten att göra det med och vi har samma position när det gäller militär alliansfrihet, säger försvarsministern och syftar på att vare sig Sverige eller Finland är medlemmar i försvarsalliansen Nato, till skillnad från de nordiska grannarna Norge och Danmark.
Lagen ska träda i kraft den 15 oktober, enligt riksdagens beslut.