Radar · Politik

Facken ger tummen upp för vårdsatsning – men stora luckor kvar

Många sjuksköterskor har under lång tid arbetat 60-70-timmarsveckor och alla har ännu inte fått fyra veckors semester.

”En sjujäkla satsning på välfärden”, enligt statsministern. Men efter ett halvår med pandemi är behoven i vård och omsorg stora. ”Kroppen säger ifrån”, säger Vårdförbundets ordförande och vittnar om sjuksköterskor som behöver sömntabletter efter månader av extrem belastning.

19,7 miljarder till kommuner och regioner det kommande året, varav 4 miljarder vikta för äldreomsorgen. Det är en del av den kommande statsbudgeten, meddelade Stefan Löfven under tisdagen. Välkommet, menar fackförbunden Kommunal och Vårdförbundet. Samtidigt vittnar de om stora utmaningar för att klara vård och omsorg på både kort och lång sikt. Under coronapandemin har vårdköer vuxit och personal gått på knäna.

– Vi har en vårdskuld, men också en arbetsmiljöskuld, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbudet.

Många sjuksköterskor har under lång tid arbetat upp till 60-70-timmarsveckor och gått från att jobba var tredje helg till varje. Den höga sjukfrånvaron under våren har gjort att många har varit med om att inte blivit avlösta efter att ha arbetat i 12,5 timmar utan fått jobba mer än ett dygn i sträck. Sineva Ribeiro har fått signaler om att många behövt sömntabletter för att kunna sova.

–  Och vi har fortfarande medlemmar som inte fått sina fyra veckors semester. Jag är orolig för sjuktalen i höst. Kroppen säger ifrån, säger hon.

Uppskjuten vård får konsekvenser

Sineva Ribeiro menar att den vård som skjutits upp under pandemin kommer få konsekvenser under lång tid.

– Det räcker inte bara att få en operationstid. Den som till exempel fått sin höftoperation uppskjuten kommer kanske behöva en längre eftervård än vad patienten skulle ha behövt annars.

För att vården och omsorgen både ska kunna rekrytera och behålla den personal som behövs framöver, krävs satsningar på löner och arbetsvillkor, enligt Sineva Ribeiro.

– Man måste visa de här grupperna vikten av att de faktiskt räddade det svenska samhället under pandemin, säger hon.

Kommunal som organiserar undersköterskor är inne på samma linje. Fackförbundets chefsekonom Torbjörn Dalin pekar på de långsiktiga utmaningar som en åldrande befolkning innebär. Enligt en SCB-prognos kan det saknas 160 000 utbildade inom vård– och omsorg till 2035.

– Det är värre än så. Alla sådana beräkningar bygger på den bemanning som finns i dag och är det något som pandemin visar är det att den är för låg, säger Torbjörn Dalin.

Han beskriver regeringens budgetsatsning som ”en bra början” som också ger dem ett bättre förhandlingsläge i den kommande avtalsrörelsen. Där kräver  Kommunal ett lönelyft med 3,5 procent. Men högre lön räcker inte, menar Torbjörn Dalin. Det handlar också om respekt för undersköterskornas kompetens.

– Om du jobbar i hemtjänsten vill du inte ha ett minutschema som talar om exakt vad du ska göra, i vilken ordning.

Fakta: Välfärdssatsning

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna är överens om totalt 19,7 miljarder kronor i nya tillskott till kommuner och regioner för 2021. Satsningen innehåller:
10  miljarder kronor i höjda generella statsbidrag
4 miljarder kronor till sjukvården för att klara ökade kostnader till följd av pandemin
4 miljarder kronor till äldreomsorgen
1,7 miljarder kronor för att bredda och förlänga det så kallade äldreomsorgslyftet som innebär att vårdbiträden och undersköterskor får möjlighet att studera på arbetstid för att sedan anställas på heltid. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV