Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Starka reaktioner på regeringens  remissförslag för migrationspolitiken

Vice statsminister Isabella Lövin (MP) och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)  har kommit överens om hur de ska hantera Migrationskommitténs förslag.

Regeringens överenskommelse att skicka ut migrationskommitténs förslag på remiss efter tillägg från Miljöpartiet har väckt starka reaktioner. “Socialdemokraterna har helt klappat igenom i migrationsfrågan”, säger Maria Malmer Stenergard (M) till DN.

I Expressen skriver Viktor Barth-Kron, politisk kommentator, att Isabella Lövin och Miljöpartiet har kunnat räkna hem två stora framgångar på senare tid i regeringssamarbetet. Först var det bråket kring Preem-raffinaderiet och nu invändningarna mot migrationskommitténs förslag. Den version som går till remiss bär tydlig prägel av MP:s påverkan, menar Barth-Kron.

– En förnedrande reträtt för Socialdemokraterna, skriver Barth-kron.

Han tolkar det som att de socialdemokraternas som önskar göra som systerpartiet i Danmark, att locka väljare från högerhåll (Sverigedemokraterna) genom mer invandringskritisk politik, nu gått i stå.

Arga moderater

Från moderat håll kommer också kritik. Maria Malmer Stenergard (M) är partiets migrationspolitiska talesperson. Hon menar att de nya förslagen, om de blir verklighet, kommer att innebära en kraftig ökning av invandringen till Sverige.

– På tio månader har man gått från att Stefan Löfven sade att vi skulle minska antalet asylsökande drastiskt till att vilja öka invandringen väsentligen. Socialdemokraterna har helt klappat igenom i migrationsfrågan, säger partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard till Dagens Nyheter.

Glada röster

Från annat håll välkomnas remissförslaget. Så här skriver Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för flykting- och migrationsfrågor samt folkrätt inom svenska sektionen vid Amnesty, på Twitter:

– Utredningen ut på remiss. Ser fram emot att skriva yttrande om bla vikten av permanenta tillstånd & familjeåterförening.

– Önskelista för dagen. Ingen politiker försöker ta poäng genom att ställa grupp mot grupp. Ingen politiker misstänkliggör asylsökande. Alla politiker påtalar behovet av solidaritet med världens runt 80 miljoner människor på flykt. Både här och där.

Framgång för MP

Även Miljöpartiet är nöjda, av förklarliga skäl. Så här skriver Annika Hirvonen, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet, i ett pressmeddelande.

– Det är en återgång till den skrivning i utlänningslagen som Miljöpartiet drev igenom 2014. Den ska återigen bli lagstiftning. För oss är det en självklarhet nu när Barnkonventionen blivit lag.

Vidare så förklarar Miljöpartiet att det inte accepterar Migrationskommitténs förslag som försämrar skyddet för utsatta barn. Istället gör vill det göra förändringar för att de ska få starkare skydd. Det ska räcka med särskilt ömmande omständigheter för barn – och inte krävas synnerligen ömmande omständigheter som kommittén föreslagit.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV