Aktivister varnar för att coronapandemin används för att mörka olaga ockupation och skövling av landområden i Amazonas, skriver The Guardian.
Brasilien är det land i Sydamerika som drabbats värst av coronapandemin; fler än 9100 dödsfall orsakade av covid-19 har registrerats. Samtidigt har president Jair Bolsonaro skapat rubriker för sin negligerande inställning till pandemin och har flera gånger viftat bort faran med coronapandemin genom att kalla den för en “liten influensa”, rapporterar TT, enligt SvD.
Den 19 maj väntas det slutgiltiga beslutet om det förslag, av kritikerna kallat “landplundringsförslaget”, som Bolsonaro lade fram i december, och som innebär att det blir lagligt för jordbrukare att bruka markområden på upp till 2500 hektar i reservat som kontrolleras av den brasilianska regeringen.
Landplundring är vanligt förekommande i Amazonas. Regnskogen bränns då ner, och marken används därefter som betesmark.
Corona skuggar skövlingen
Den ideella miljöorganisationen Imazon kallar förslaget “ett sätt att legitimera olaglig skövling av regnskogen genom att med hjälp av det nya förslaget kalla det för tillförskaffande av jordbruksmark”.
Men det är inte endast den olagliga skövlingen av Amazonas som är ett problem i sammanhanget. Områden är befolkade av ursprungsfolk, för vilka coronapandemin kan bli förödande.
Redan i början av april varnade hälsoexperter för att en spridning av covid-19 i Amazonas kan likställas med ett folkmord, i ett öppet brev till presidenten.
”För fem århundraden sedan decimerades dessa etniska grupper av sjukdomar som europeiska kolonisatörer tog med sig. När nu detta nya gissel sprider sig snabbt runt om i Brasilien kan de försvinna helt eftersom de saknar medel för att bekämpa covid-19”, skrev undertecknarna av brevet.
Känslig grupp
Hälsoexperterna menade att de illegala guldgrävare och skogshuggare som gjort intrång i ursprungsbefolkningarnas områden utgör en stor risk för smittspridning och omedelbart måste avvisas.
Bolsonaro har avvecklat flera organisationer som verkar för ursprungsfolks rättigheter och tillförordnade chefer inom miljösektorn har sparkats.
Aktivister menar nu att de ekonomiska konsekvenser som coronapandemin lett till anges som svepskäl för att klubba igenom förslaget MP910, som legaliserar ockupation och skövling av regnskogen samt utsätter ursprungsbefolkningar för fara.
Men som ännu ett slagträ i debatten gick Brasiliens finansminister Paulo Guedes nyligen ut med en varning om att Brasilien kan stå inför en ekonomisk systemkollaps redan om en månad om inte produktionen kan fortsätta.