I dag har inte EU någon lagstiftning som specifikt reglerar företags hantering av mänskliga rättigheter och miljöskador. Men det vill EU:s justitiekommissionär Didier Reynders ändra på, rapporterar Aktuell hållbarhet.
EU-kommissionen har låtit genomföra en studie av hur företag hanterar mänskliga rättigheter och hållbarhet vidare ut i leverantörsleden, alltså när företag handlar med andra företag i flera led. Genomgången visade på stora brister, rapporterar Aktuell hållbarhet.
På ett webbsänt seminarium nyligen sa EU:s justitiekommissionär Didier Reynders att EU kommer införa lagstiftning som reglerar hur företag hanterar skador orsakade av miljö och mänskliga rättigheter.
Didier Reynders sa under seminariet bland att ”ett regelverk utan sanktioner inte är ett regelverk” – de som bryter mot det kommande regelverket kommer med andra ord känna av konsekvenser. Arbetet med den kommande lagstiftningen kommer påbörjas snart och ett förslag kommer förhoppningsvis läggas fram under 2021.
Sverige saknar i sin tur också nationell lagstiftning kring hur företag hanterar frågor som rör mänskliga rättigheter. Amnesty har varit kritiska till detta på både svensk och europeisk nivå. Människorättsorganisationen lyfter också att det är viktigt att företag av olika storlekar omfattas, samt vikten av ansvarsutkrävande och konsekvensanalys.
– Amnesty international välkomnar löftet från Europakommissionen och vi uppmanar nu Sveriges regering att arbeta aktivt för att en så effektiv och kraftfull lagstiftning som möjligt ska komma till stånd, säger Ulrika Sandberg, sakkunnig kring företagsansvar på Amnesty i Sverige, till Aktuell hållbarhet.
Hanna Strid