DEBATT En mycket viktig del av framtidens klimatomställning handlar om hur mänskligheten ska använda den senaste teknologin på individuell och communitynivå. Appar, sociala plattformer och kryptovalutor är alla en del av samma digitaliserande och decentraliserande trend som kommer att förändra världen socialt, ekonomiskt och inte minst ekologiskt. Seeds, det vill säga frön, är ett av de senaste exemplen på hur tekniken kan användas för att människor ska kunna medskapa klimatvänliga projekt och grönare marknader.
Diskussioner om kryptovalutor kan ofta verka som väldigt svart och vit, där man antingen är för eller emot att använda valutor som är virtuella och inte har någon regering eller centralbank bakom sig. Kritiken brukar även gå ut på att kryptovalutor som bitcoin används av kriminella eller i omoraliska syften som köp av tyngre narkotika. Under 2019 blev det känt att bitcoins framställningsprocess (mining) kräver ungefär samma mängd energi som produceras under ett år i Schweiz.
Därför är det positivt att det finns nya och grönare initiativ rörande kryptovalutor där miljömedvetenhet hamnar i fokus. Ett av de mest avancerade exemplen för tillfället är Seeds som bygger på en mix av grön, alternativ och liberal (gal) kritik mot det senaste decenniets finanspolitik under kriserna i USA och Europa. Faktum är att regeringarnas vilja att ”rädda” pappersvalutor som euro till varje pris och centralbankernas skapande av pengar genom lätta krediter främst har gynnat större företag och banker. Samt även gått till investeringar i direkt klimatskadliga verksamheter baserade på kol, olja och gas.
En av huvudtankarna i Seeds-communityn är att Seeds (valutan) ska bygga på ekologistiska principer samt finnas för klimatet och planeten . Människor ska kunna använda Seeds för att handla med varandra och för olika projekt som gynnar planetens hållbara framtid, som trädplantering och grönsaksodling. Däremot ska Seeds inte kunna användas för verksamheter som anses vara skadliga för klimatet och människans samt djurens välbefinnande.
Seeds är också baserad på decentraliserad styrning jämfört med pappersvalutor som kronan. Under nästa år kommer Seeds enligt planerna att drivas även via en communitybank driven av medlemmarna genom demokratiska beslut. Ett annat spänannde aspekt är att alla communitymedlemmar i Seeds kommer att kunna ”plantera” (plant) och ”skörda” (harvest) valutan eftersom Seeds bygger på tankar om regenererade ekonomi, samt att det ska finnas ett internetbaserat basinkomstsystem som går till medlemmar baserad på skördens avkastning.
För tillfället är Seeds i sitt försöksstadium eftersom communityn är ute efter att testa både valutan, appen (Global passport) och den interna kommunkationen och samverkan. En del av försöket är att redan under 2020 genom Seeds crowdfunda och medskapa projekt med permakulturfarmer, alltså hållbar odling, i Costa Rica, och utbildningsverksamheter rörande personlig utveckling och planetär medvetenhet.
Den kommande globaliseringen framåt 2030-talet kommer att skilja sig mycket från tidigare decennier eftersom världen kommer att röra sig i allt mer postindustriell och ekologisk samhällsutveckling. För klimatomställningens del innebära det nya möjligheter för individer och communities att kunna engagera sig i samspel med varandra med syfte att lösa olika problem och utmaningar. Därför är det positivt att ett projekt som Seeds går ut på att genom omsorg om klimatet underlätta för människor att bidra till en hållbar värld genom både lokala och globala projekt.
Mer information finns på projektets hemsida.