Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Mer utsläpp än grön återhämtning efter coronan

Industrier med fossil bränsleekonomi prioriteras när världens regeringar ska pytsa ut stimulansbidrag i coronans kölvatten, enligt en ny rapport.

De flesta av världens regeringar prioriterar den fossila bränsleekonomin när de ger stimulansbidrag till coronadrabbade företag och verksamheter, visar en ny rapport.

Närmare 460 miljarder svenska kronor ska gå till branscher och industrier runtom i världen med höga koldioxidutsläpp – utan några villkorade krav på att verksamheterna ska minska dem. Det rapporterar analytikerföretaget Bloomberg New Energy Finance.

Mindre än en fjärdedel av den summan, drygt 112 miljarder svenska kronor, har en majoritet av av världens regeringar valt att lägga på industrier med låga koldioxidutsläpp.

Ytterligare 170 miljarder svenska kronor går till industrier med höga koldioxidutsläpp – förutsatt att de uppnår uppsatta klimatmål om sänkta utsläppsnivåer.

Så ser världens utannonserade satsningar ut hittills i coronakrisens kölvatten, enligt analytikerföretaget Bloomberg New Energy Finance.

Tidningen The Guardian konstaterar att räddningspaketet globalt sett är klart mindre grönt än det som kom till efter finanskrisen 2008 – trots en världsomspännande debatt om vikten av en grön återhämtning efter coronan och nödvändigheten i att använda stimulanspengarna på ett sätt som minskar koldioxidutsläppen.

"Klockan tickar för Storbritannien"

Den brittiska regeringen har ögonen på sig, inte minst som värd för FN:s 26:e klimatkonferens Cop26  den 1 november 2021, i  Glasgow, Skottland.

”Klockan tickar för Storbritannien när det gäller att visa hur viktigt det är med en grön återhämtning”, kommenterade den politiske chefen hos den brittiska tankesmedjan Green Alliance, Chris Venables, enligt tidningen The Guardian.

Fran Boait, verkställande direktör för tankesmedjan Positive Money, skärper tonen:

”Bank of Englands misslyckande med att föregå med gott exempel för att göra sin verksamhet grönare, riskerar allvarligt att undergräva Storbritanniens ansträngningar att visa globalt ledarskap på klimat genom Cop26”,  säger hon,  och tycker inte att institutioner som stödjer det finansiella systemet i Storbritannien ska fortsätta att pumpa ut pengar till företag som bryter mot de globala utsläppsmålen.

Avveckling av fossilt bränsle stannar av

Även Ángel Gurría, generalsekreterare för OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, med 36 medlemsländer (inklusive Sverige) är oroad för att stödet för att avveckla fossilt bränsle går tillbaka och menar att världen borde ta chansen att utnyttja återhämtningen efter coronapandemin för att reformera subventioner så det bäst gynnar planeten.

I fredags lyfte den brittiska regeringen och FN fram en koalition av företag som förbinder sig till kampanjen Race for Zero (racerlopp till noll). Nästan tusen företag har anslutit sig och har med det satt ett konkret mål: Att minska sina utsläpp till noll senast i mitten av seklet.

Mark Carney, före detta guvernör för Bank of England och FN:s särskilda sändebud för klimat och finans tror att övergången till ett nollutsläpp kan skapa stora kommersiella möjligheter, och att investerare bör bedöma vilka företag som kommer klara övergången.

Greenpeace i Storbritannien vill nu se konkret politik och handlingskraft från regeringen.

”Storbritannien har en chans att ta ledarplatsen på världsscenen nästa år med Cop26 och visa med konkreta exempel hur en återhämtning kan göras på ett hållbart sätt. Att förbinda sig för det inför klimatförhandlingarna, kommer att visa internationellt ledarskap för hur en verkligt grön återhämtning ser ut”, säger Morten Thaysen till The Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV