Startsida - Nyheter

Radar · Migration

Flyktingar satt fast på turistfärja i över en månad 

Människor som flytt Libyen hölls frihetsberövande av den maltesiska regeringen i över en månad, ombord på båtar inhyrda från företaget Captain Morgan Cruises Ltd.

Malta har sedan i början på april hållit fast över 400 flyktingar ombord på fyra turistbåtar. Efter att ha hotat att kidnappa besättningen har flyktingarna nu kommit i land. Men få EU-länder är villiga att acceptera de som räddas till havs.

I över en månad har 425 flyktingar suttit frihetsberövade på fyra turistbåtar utanför Maltas kust. Förhållandena ombord på båtarna har enligt flera organisationer som uttalat sig varit mycket dåliga. Efter att en grupp flyktingar ombord hotade att kidnappa besättningen har de fått komma i land på Malta. Besättningen kontaktade premiärminister Robert Abela som fick en halvtimme på sig att agera, rapporterar Reuters.

– De gav oss en halvtimme på oss för att agera, annars skulle de kidnappa besättningen, sa premiärministern i ett uttalande på tv, enligt Reuters.

Enligt uppgifter till Malta Today hade förhållandena ombord på båten förvärrats. En källa med insyn i förhållandena ombord på båtarna har ”fått nog” av att sitta frihetsberövade ombord på turistbåtar, där många lidit av konstant sjösjuka.

Den maltesiska regeringen har betalat ett privat företag, Captain Morgan Cruises Ltd, för att hålla flyktingarna kvar på turistbåtarna. Båtarna är inte utrustade för att bo på.  Många av flyktingarna har också psykiska men efter att varit med om tortyr eller flytt undan krig och konflikter. Giorgia Linardi, talesperson för livräddningsorgansationen Sea-Watch, beskriver på twitter de skador och den tortyr som människor de räddar till havs kan ha. 

Kritiserats hårt

Human Rights Watch uppmanade i maj Malta att släppa de 425 människorna ombord på sammanlagt fyra turistbåtar. HRW menar att Malta godtyckligt frihetsberövat de skyddssökande.

– Det är otroligt att den maltesiska regeringen har hållit dessa människor fångade på turistbåtar under eländiga förhållanden i flera veckor för att pressa andra EU-länder att ta dem. Oro för covid-19 och den långvariga  diskussionen om brist på rättvis ansvarsfördelning inom EU kan inte ursäkta detta skamliga beteende, säger Human Rights Watch Europa- och Centralasienchef Judith Sunderland i ett uttalande om Maltas agerande. 

Malta och Italien har länge krävt att andra EU-länder ska ta ansvar för de som räddas till havs. Det har gått trögt att hitta länder som är villiga att ta emot flyktingarna . Under pandemin har både Malta och Italien sagt att deras hamnar inte längre kan anses säkra, de har hänvisat till den stora smittspridningen och särskilt i Italiens fall en nationell folkhälsokris.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV