Råden för hur du bör minska smittriskerna i jul är klara. ”I år kan inte julen bli som vanligt”, säger statsminister Stefan Löfven (S)
Julbeskedet presenteras av Löfven på en pressträff där även socialminister Lena Hallengren (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP) och Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson deltar.
– Julen är en tid när man vill vara tillsammans, julen är en tid för närhet säger Löfven.
– Men i år kan inte julen bli som vanligt.
Inte förbättrats
Löfven uppger att smittläget inte har förbättrats. Därför ligger normen om att samlas högst åtta personer kvar.
Situationen har inte förbättrats, signalerna från flera håll i landet är oroande, enligt statsministern.
– Vi har alla ett gemensamt ansvar för att bidra till att Sverige inte går in i det nya året med ökad smittspridning, utan tvärtom. Det är vårt gemensamma ansvar. För alla, och jag menar verkligen alla, gäller sunt förnuft, stor försiktighet och eget ansvar, säger Stefan Löfven.
Han uppmanar alla att fira julen med en mindre krets människor, att inte träffa nya kontakter och att helst träffa människor utomhus.
Fortsatt allvarligt
– De nya föreskrifterna innebär att du är skyldig att följa dem. Du ska hålla avstånd, du ska stanna hemma om du är sjuk, säger socialministern Lena Hallengren (S).
– Läget är fortsatt allvarligt i vårt land, vi har fortfarande en omfattande smittspridning, risken är stor för en ökad smittspridning under helgerna. Det kan sluta riktigt illa, säger generaldirektör Johan Carlson.
– Ta inga onödiga risker, säger han.
Det allra bästa är att fira jul i den bubbla man levt i under en längre tid. Men om man ska träffa mormor så ska man inte ”hoppa runt till andra”, framhåller han.
– Åker man till någon annan så skapar man en ny krets man umgås med, det är inte rimligt att hoppa mellan olika familjer som man normalt gör, säger Johan Carlson.
Onödiga resor
– Vi ska fortfarande undvika onödiga resor. Men har man bestämt sig att det är nödvändigt att besöka mormor, då ska man hantera det på rimligt sätt, säger Carlson.
Att åka bil med bara den egna familjen kan vara ett sätt. Om man behöver åka kollektivt så rekommenderas färdsätt där man kan boka sittplatser.
– Man ska undvika att tränga ihop sig i trånga bussar, där man inte har någon kontroll över vem man sitter bredvid, säger Carlson.
På frågan om man kan bli straffad i fall man bryter mot föreskrifter om att hålla avstånd, svarar socialminister Lena Hallengren:
– Nej, det finns ingen påföljd eller vite. Men det är väldigt tydligt att detta inte är rekommendationer, utan att man ”ska” följa dem, säger hon.
"Sociala bubblan"
Johan Carlson förtydligar vilka försiktighetsåtgärder man ska vidta tiden innan man träffar till exempel mor- och farföräldrar som är utanför den vanliga ”sociala bubblan”.
– Var extra försiktig tio dagar innan man träffar nya människor, säger Carlson.
– Alla kan inte sitta i karantän, men undvik att handla i onödan och att träffa arbetskamrater på fikat.
Carlson uppger också att åttanormen inte är ett absolut fast tak.
– Om man är nio eller tio i ett hushåll så kan man naturligtvis fortsätta med det under julen också, säger han.
Fakta: Tänk på det här i jul
Risken för att få och sprida covid-19 ökar ju fler man träffar. Därför är grundrådet att begränsa antalet möten.
Umgänge bör bara ske i en mindre krets, alltså de man bor tillsammans med eller två, tre vänner för den som bor ensam.
Nya nära kontakter bör begränsas.
Du bör också undvika att ingå i flera olika kretsar. Ju färre som samlas desto bättre.
Begränsa det kollektiva resandet så mycket som möjligt. Måste du åka kollektivt bör du välja färdsätt där du kan boka plats. I första hand bör du välja att gå, cykla eller ta egen bil.
Du bör också säkerställa att du kan isolera dig eller ta dig hem på ett smittsäkert sätt om du utvecklar symtom på covid-19.
Så länge inget förbud införts får besök göras på särskilda boenden för äldre. Det ska ske under säkra former och i enlighet med boendets besöksrutiner.
Generellt är det viktigt att hålla avstånd och undvika alla situationer med trängsel. Att träffas utomhus eller digitalt minskar risken för smittspridning.
Källa: Folkhälsomyndigheten