Radar · Miljö

Rapport: De rika skitar ner fyra gånger mer i Sverige

"De totala svenska konsumtions­utsläppen behöver minska kraftigt" skriver Mira Alestig och Robert Höglund från Oxfam , Sverige.

”Den halva av befolkningen som har lägst inkomster släppte ut 4 ton koldioxid per person och år, den rikaste procenten 43 ton”, skriver Oxfam på DN debatt i dag.

En ny rapport från Oxfam,  ”Svensk Klimatojämlikhet”, visar att utsläppsminskningar i Sverige under de senaste 30 åren har skett tack vare låg- och medelinkomsttagare. Däremot har de tio rikaste procenten av befolkningen knappt bidragit till utsläppsminskningen alls, de ”har i det närmaste stått stilla.

Enligt rapporten har utsläppen för den rikaste procenten till och med ökat.

Den globala klimato­jämlikheten är extrem. Den rikaste procenten släpper ut mer än dubbelt så mycket koldioxid som den fattigaste hälften av jordens befolkning. Men utsläppen är ojämnt fördelade även i Sverige.” – Mira Alestig och Robert Höglund från Oxfam Sverige” på DN debatt

Rapporten har Oxfam gjort tillsamman med  Stockholm Environment Institute. Där de har granskat svenskars koldioxidutsläpp kopplade till konsumtion mellan 1990 och 2015 och kommit fram till att konsumtionsutsläpp minskade med elva procent. Samtidigt som de noterar att inkomstojämlikheten ökade under tidsperioden.

Där de 50 procent av befolkningen med lägst inkomst minskade sina utsläpp med 16 procent. Utsläppen hos de 40 procenten i mitten minskade med 12 procent och de 10 procent med högst inkomst minskade sina totala utsläpp  med en procent.

Den enda grupp som ökade sina utsläpp var den rikaste procenten – som ökade sina utsläpp med 11 procent.

Det är också de rikaste som har störst möjlighet att minska utsläppen. Den som spenderar större delen av sin inkomst på mat, hyra och det allra nödvändigaste har inte i närheten av lika stora möjligheter att minska sina utsläpp som den som flyger flera gånger om året, äger flera bilar och köper kläder och prylar för tiotusentals kronor. – Mira Alestig och Robert Höglund från Oxfam Sverige” på DN debatt

Utsläppen är starkt kopplade till inkomst

Mira Alestig och Robert Höglund från Oxfam , Sverige skriver på DN debatt, ”att ju mer pengar en person spenderar, desto mer släpper den i nästan alla fall ut”. Där de svenska höginkomsttagare genomför  2,1 flygresor per år medan de med lägst inkomst gör 0,5 flygresor i snitt. ”Flygresor och bil­åkande står för så mycket som hälften av utsläppen för Sveriges rikaste 10 procent.”

Globalt stod Sverige, enligt undersökningen, för ”2,1 miljarder tonkoldioxid (andra växthusgaser ej inkluderade) i kumulativa utsläpp”, vilket är lika mycket som den fattigaste halvan av Afrikas befolkning, en grupp på 432 miljoner människor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV