DEBATT Världen mår inte så bra just nu. Du känner förmodligen till de globala miljöproblemen. Men har du en aning om att klädkonsumtionen världen över är en av de stora orsakerna till dessa problem? Vet du hur mycket vatten det krävs för att producera ett bomullsplagg? Eller hur många som riskerar sitt liv varje dag för att du ska få ha de senaste jeansen? Frågan är hur mycket vatten just du har i din garderob?
Du har kanske ingen aning om att 785 miljoner människor saknar tillgång till rent dricksvatten? Eller att två miljarder människor saknar sanitet? Kanske vet du inte att ett barn varannan minut dör på grund av orent vatten och dålig sanitet?
Så hur många jeans äger du? Använder du dem eller handlade du bara för att de var billiga och fina, men glömde sedan bort att de fanns? Vi gissar att du inte känner till att det i snitt krävs 11 000 liter vatten för att producera ett par jeans, att det varje dag produceras 3 000 000 par jeans och att det därmed går åt 3 300 000 000 liter vatten till jeansproduktion varje dag. Detta är någons dricksvatten. Någon som nu måste tvätta sig i förorenat vatten från en klädfabrik. Någon som lever med att andas in kemikalier varje dag. Denna någon bor inte i vår del av världen.
Många företag utnyttjar fattigare länder som arbetskraft eftersom de inte kräver lika mycket pengar och accepterar orimliga arbetsvillkor. Detta gör att butikerna kan tjäna mer pengar på kläderna då de säljs billigare. För butikerna är det en stor vinst men för resten av världen innebär detta förödelse eftersom planeten inte är till för det. Bomullsfälten slukar stora mängder vatten samtidigt som människorna lider av vattenbrist. Många flickor i världen tvingas ägna dagarna åt att söka vatten istället för att gå i skolan. Vem vet, kanske går vi miste om nästa Einstein? Kanske går vi miste om henne som skulle funnit botemedlet till cancer?
Hur många kilo kemikalier har du i din garderob? Ett par jeans innehåller nämligen minst ett kilo. Vi vill ju alla ha jeans med den perfekta färgen, fräscha jeans som inte krymper efter en tvätt. Men det blir jobbigt för den person som varje dag utsätts för kemikalier som orsakar trånga luftvägar, yrsel, heshet, tryck över bröstet och svårigheter att andas. Det blir jobbigt för den person som utan skyddsutrustning exponeras för dessa kemikalier som kan orsaka cancer och hormonrubbningar. Men det tänkte du säkert inte på när du köpte de där jeansen på 70 procent rabatt? Behövde du verkligen ett par till jeans när du redan hade fem par hemma?
Kanske är du den genomsnittlige svensk som köper 13 kilo kläder per år och slänger 8? Bara för att du kan och för att det är så billigt? Det är nog dags att både vi och du tar vårt ansvar nu. Vi kan komma överens om att vi i framtiden slutar överkonsumera nya jeans, gjorda på ett icke hållbart vis. Speciellt när det redan finns så många överblivna, fräscha och snygga jeans där ute, redo för att du ska ge dem liv igen. Handla begagnat eller handla hållbart! Kläder gjorda på fairtrade-bomull till exempel kommer från fält där människor har bättre arbetsvillkor och bomullsodlingarna bevattnas till större del av regnvatten. Fairtrade skapar jämställdhet och bättre levnadsvillkor. Tänk på det nästa gång du står där i klädaffären.
Tycker du inte att det är dags att vi tar vårt ansvar? Tycker du inte att det är vår uppgift som konsumenter att hjälpa dem som behöver vårt stöd som allra mest? Få affärer och industrier gör något åt det här så därför måste vi som konsumenter agera. Innan du köper ännu ett par jeans – ta en stund och tänk på vem som får sota för ditt beslut?