Coronastödet som amerikanarna fick nu i somras var bara en engångssumma på 1 200 dollar. Sedan dess har det inte kommit mer pengar och det räcker inte, anser Steve Borst, regissör av filmen Inherent good. ”Nu pratar allt fler om basinkomst, eftersom de ser hur dåligt det sociala skyddsnätet är”, säger han.
I september var det premiär för Steve Borst film ”Inherent good”, som Syre skrivit om tidigare. Den handlar om den sociala utsattheten bland människor i USA och hur några av dem får testa basinkomst.
– Vi ville lyfta vanliga människors röster och berättelser för att visa på den kamp som de utkämpar varje dag för att får vardagen att gå ihop, säger han.
Filmen tar upp hur illa det sociala skyddsnätet fungerar i USA. Det ser lite olika ut mellan olika delstater, men ofta finns det runt 120 olika sociala program som samverkar. Får du till exempel pengar från ett program och mat från ett annat så måste du hitta ett jobb inom två veckor, annars riskerar du att bli av med maten du får av de sociala myndigheterna. Han tar också upp att personer som bor i bostäder som är subventionerade av socialen inte kan börja spara pengar. För har du mer än 2 000 dollar på banken åker du ut.
– Hur ska du då någonsin kunna förbättra din situation? Människor faller genom skyddsnätet. Eftersom det är svårt att navigera i är det också många som inte får den hjälp de egentligen har rätt till. Det hade varit mycket bättre att lita på människor och bara ge dem de pengar de behöver, så att alla får en grund att stå på, säger Steve Borst.
”USA borde införa basinkomst”
Steve Borst hade aldrig hört ordet basinkomst förrän 2017 då hans flickvän nämnde det.
– Jag anser mig vara en ganska välinformerad och allmänbildad person, men det var aldrig uppe i media, eller någon annanstans, säger han.
Sedan dess har idén fått allt mer uppmärksamhet i USA. Dels för att demokraten Andrew Yang drev att USA borde införa basinkomst i sin kampanj för att bli presidentkandidat, dels för att det har genomförts en hel del pilotstudier som har fått uppmärksamhet lokalt.
Nu har pandemin gjort att basinkomst har kommit upp ännu mer på agendan. För även om staten gav 1200 dollar (nästan 11 000 kronor) till alla medborgare med lägre inkomster så räcker det inte, anser Steve Borst. Många verksamheter är fortfarande nerstängda i USA, människor fortsätter att förlora sina jobb, och redan innan pandemin hade många inga besparingar utan klarade sig bara precis på den lön de fick varje månad. Det har blivit allt mer uppenbart att systemet inte fungerar när denna typ av kriser uppstår, menar han.
– Pandemin har verkligen lyft problemen med det sociala skyddsnätet och hur folk faller utanför, samtidigt som miljonärerna och miljardärerna tjänar på krisen. Jag tycker att USA, och hela världen för den delen, borde införa basinkomst, säger Steve Borst.
”Det saknas empati i det här landet”
Men Steve Borst anser att basinkomst i sig inte skulle vara tillräcklig för att skapa trygghet för fattiga amerikaner. De 1 000 dollar som deltagarna i pilotprojekten fick i månaden skulle till exempel aldrig ha räckt till sjukvård om någon av dem hade blivit allvarligt sjuk och saknade jobb, eftersom sjukförsäkringen oftast är kopplad till en anställning i USA.
– Jag är för universell sjukvård också. Tanken med att lyfta basinkomst var att skapa en diskussion om de villkor som människor lever under idag, och skapa en förståelse för dem. Vi borde inte fördöma dem utan lita på att människor gör vad de måste göra. Det saknas empati i det här landet och finns en utbredd uppfattning om att alla människor får vad de förtjänar, endast genom sitt egna hårda arbete. Vi måste förändra den berättelsen och börja erkänna vilka omständigheter människor lever under, för dagens spelregler är skrivna av vinnarna, säger Steve Borst.
Anser du att alla borde få basinkomst, även medel- och höginkomsttagare?
– Ja, för så fort du sätter villkor får det en massa negativa konsekvenser som till exempel ökad byråkrati för att du måste bevisa att du har rätt till den. Gavs den till alla borde de som är rika sedan behöva betala tillbaka pengarna på skatten.
Men det finns ju en massa rika människor som skatteplanerar så att det ser ut som om de inte har inkomster, hur gör man för att komma åt det?
– Det är en bra fråga som jag inte riktigt har svar på, men ett av de bästa förslagen jag har sett hänger ihop med hur vi skulle kunna finansiera basinkomst, och det handlar om att införa moms, vilket inte finns i USA idag, och lägga väldigt hög moms på till exempel lyxvaror. Det gör det svårare för företag att undvika att betala skatt eftersom skatten ligger på själva varorna i konsumtionskedjan. Jag tycker också att det borde införas högre skatter på inkomst, på kapital, på finansiella transaktioner, på koldioxid och på datainformation som stora företag samlar in om oss användare. Just nu säljer Facebook och andra tech-företag vår personliga data och vi får ingenting tillbaka från dem, säger Steve Borst.
Läs recensionen av filmen Inherent good här: Drabbande dokumentär om basinkomst och USA:s usla skyddsnät (Syre 28/9-2020).
På dokumentärens hemsida kommer det läggas ut panelsamtal med kvinnor som fått basinkomst i amerikanska pilotprojekt, samt länkar för att anmäla sig till digitala filmvisningar av Inherent good.