Flera säkerhetsåtgärder kopplat till coronapandemin fortsätter att belasta sjöfartssektorn, där hundratusentals anställda sitter fast på fartyg runt om i världen. Det strider mot mänskliga rättigheter, menar FN, som vill se att åtgärder vidtas.
Allt sedan coronapandemin bröt ut har åtgärder som reseförbud, restriktioner kring ombordstigning och avstigning samt rutiner kring resehandlingar allvarligt stukat sjöfartssektorn.
Det har sin tur påverkat ett stort antal anställda. I dagsläget sitter 400 000 personer fast på fartyg runt om i världen. Det skriver UN News i en artikel. Ungefär lika många väntar på att få stiga på fartyg, antingen för att arbeta eller för att återvända till sina hem.
Liknande förhållanden råder också för de som jobbar inom fiskindustrin eller för de som har sin arbetsplats förlagd till plattformar off-shore.
Indirekta offer för covid-19
Tre organ inom FN – Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR), FN:s Global compact samt UN Working group on business and human rights – manar nu till åtgärder för alla anställda inom sjöfartssektorn, i hopp om att förbättra situationen.
”De har blivit ”indirekta offer” för de restriktioner som länder har infört till följd av covid-19″, skriver organen i ett gemensamt uttalande, och fortsätter.
”Den här situationen har fått allvarliga effekter för sjömäns och annan marin personals mänskliga rättigheter, vilket inkluderar rätten till fysisk och psykisk hälsa, rätten till fri rörlighet och rätten till familjeliv”.
Organen uppmanar nu länder att i vidare utsträckning respektera de mänskliga rättigheterna. De uppmanar också makthavare och beslutsfattare att kalla till samtal med bland annat arbetsgivarorganisationer och fackföreningar för att utforma relevanta åtgärder.