Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Iransk sångare bröt tabu och sjöng med flicka

Iran har många duktiga musiker och sångare, men att kvinnor och män kan sjunga och spela tillsammans uppskattas inte av alla.

Nu utmanas förbudet för kvinnor att sjunga offentligt tillsammans med män i Iran av en religiös sångare. Det är Gholam Koveitipours duett med den 13-åriga flickan Paricheh som skapar kontroverser.

Kvinnor förbjöds att sjunga offentligt inför män i samband med revolutionen i Iran 1979. Det ledde till att många framstående artister valde att lämna landet efter revolutionen, då de inte längre kunde utöva sina yrken, rapporterar Middle Eastern Eye.

Den 23 juni släppte den välkände sångaren Gholam Koveitipour en ny version av sin mycket välkänd sång från Iran-Irak-kriget. Men denna gången sjöng han med en okänd 13-åriga flicka som heter Parichehr.

Uppmärksamheten blev stor och sången blev viral via youtube och sociala medier. I video kan man bara höra, men inte se flickan, och musiken ska ha spelats in på två separata spår, enligt Middle Eastern Eye.

Gholam Koveitipour sång med den 13 -åriga flickan väcker många reaktioner i Iran. Foto: Wikimedia

Koveitipour är en välkänd sång för många iranier och specialiserad på sånger som hyllar avlidna personer. En berömd sång handlar om den matyrdöd som Mohammad Jahanara, befäl för de iranska styrkorna, led, och att han inte fick se återtagande att hamnen Khorramshahr. Det är den som nu är nyinspelad med flickans röst.

Hård kritik om andligt förfall

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. En religiös sångare, Maysam Motiee, också specialiserad hymner till de döda, lär ha twittrat att “det här var ett hårt slag mot våra religiösa traditioner och andliga arv”.
 
Ett kulturinstitut menar att Kovietipour har låtit sig utnyttjas av kommersiella krafter som vill lansera nya talanger.

Koveitipour har inte svarat på kritiken men har sagt att han är stolt över att  hans musik kan stärka människors andligen i svåra tider, enligt Middle Eastern Eye.

Det har blivit enklare för iranska kvinnliga musiker att framträda på sistone, skriver tidningen, bland annat i konserter endast för kvinnor. Vidare skriver tidningen att den nuvarande ledningen i Iran inte längre ser lika hårt på att kvinnor som sjunger men att det fortfarande inte är tillåtet exempelvis på TV.

Flera liknande händelser har dock skett den sista tiden, och Amanullah Qarai Moqaddam, professor i sociologi vid  Shahid Beheshti universitetet säger till tidningen att han tror att sociala medier och internet håller på att bryta igenom alla röda linjer och tabun, och att politikerna så småningom kommer att anpassa sig eftersom det är något som samhället önskar.

Under coronapandemin har också kvinnliga musiker upprätt på hustak och från sina lägenheter för att sprida musik till sina grannar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV