Startsida - Nyheter

Radar · Utrikes

Pausat krissamtal om brexit

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ska tala i telefon med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen under måndagskvällen.

Telefondiplomati ska till för att få förhandlingarna på rätt spår om framtida samarbete mellan EU och Storbritannien. London öppnar samtidigt för att ändra i en omstridd brexitlag.

Både Bryssel och London väntade med spänning på ännu ett telefonsamtal på högsta nivå under måndagskvällen.

Samtalet skulle ha börjat vid 17 – och var fortfarande inte klart efter en och en halv timme.

”Ursula von der Leyen och Boris Johnson har beslutat att ta en ’paus’ i sitt telefonsamtal”, rapporterade en korrespondent för nyhetsbyrån AFP via Twitter vid 18.30-tiden.

Några snara genombrott har inte väntats. Snarare var känslan under måndagen något mer pessimistisk, sedan EU:s chefsförhandlare Michel Barnier inte kunnat berätta om några större framsteg när han träffade medlemsländernas EU-ambassadörer under morgonen.

”Tiden håller snabbt på att rinna ut”, sade en diplomatkälla efteråt till nyhetsbyrån Reuters.

"Ser inte bra ut"

Fortsatt oenighet råder om alla de tre huvudfrågorna: fisket, rättvisa konkurrensvillkor och ett tvistelösningssystem.

– Det ser inte bra ut, sade EU:s finansmarknadskommissionär Mairead McGuinness till irländska tv-bolaget RTE.

Målet är fortfarande att kunna enas om ett brett handels- och samarbetsavtal som kan träda i kraft redan från den 1 januari.

Enligt RTE har Barnier förklarat för EU-parlamentets brexitgrupp att en lösning måste till senast onsdag för att hinna nå ett avtal.

Toppmöte väntar

Å andra sidan har EU varit tydligt med att man inte vill vara den part som lämnar samtalen först. Inga formella hinder finns mot att fortsätta förhandla ända fram till årsskiftet, då nuvarande övergångsregler löper ut.

EU-parlamentet har redan flaggat för att man är redo att kalla in ett extramöte den 28 december för att kunna godkänna en eventuell uppgörelse.

Förhandlingsläget ska diskuteras av EU:s stats- och regeringschefer när de samlas till årets sista toppmöte i Bryssel på torsdag och fredag.

Då väntas även nya framstötar om vilka ytterligare beredskapsåtgärder som behövs om det inte blir något avtal över huvud taget, exempelvis för att åtminstone garantera nödvändiga tillstånd för flygtrafik och lastbilstransporter.

Ändring utlovas

Parallellt behandlar dessutom det brittiska parlamentets underhus under veckan två lagförslag som EU kritiserat hårt och anklagat för att bryta mot de utträdesavtal som EU och Storbritannien enades om i vintras.

Från brittisk sida lovas dock att de kritiserade paragraferna kan plockas bort, beroende på vad som sker i den särskilda styrgrupp för utträdesavtalet som också har möten under veckan.

”Avgörande beslut väntas inom de kommande dagarna”, heter det i ett uttalande från den brittiska regeringen.

Fakta: Samtalen efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder under övergångsregler fram till årsskiftet för att underlätta för företag och medborgare.

För att avgöra vilka villkor som ska gälla för handel, fiske och andra samarbeten från den 1 januari 2021 pågår förhandlingar sedan i våras under ledning av EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Frost.

Inledningsvis fanns hopp om en uppgörelse senast i oktober för att båda sidor skulle hinna godkänna alla avtal i tid. Parterna har emellertid stått långt från varandra framför allt när det gäller fisket på brittiskt vatten och hur och var olika tvister ska hanteras.

Från EU-sidan krävs också att Storbritannien drar tillbaka delar av ett brittiskt lagförslag som tagits fram för att kunna kringgå fjolårets utträdesavtal.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV