Motsättningarna om svensk flyktingpolitik stod i öppen dag när Migrationskommittén samlades för sitt sista sammanträde på fredagen.
– Som helhet tycker vi att det här är bra, säger socialdemokraten Rikard Larsson.
– Det här är en kommitté som kommer att gå till historien som ett mycket stort misslyckande, säger moderaten Tobias Billström.
Kommittén kommer inte att presentera något helhetsförslag med majoritet bakom sig. I stället lägger man fram en rad enskilda förslag som det finns hoppande majoriteter bakom. Det enda parti som står bakom kommitténs alla förslag är Socialdemokraterna.
– Som helhet tycker vi att det är bra, det ligger nära den tillfälliga lagen och upprätthåller även i fortsättningen en rätt så stram migrationspolitik och ser samtidigt till så att vi kan ge skydd till människor som behöver det, säger Rikard Larsson (S).
Han hoppas nu att förslaget kommer att förverkligas, men kan samtidigt inte förklara hur det ska gå till med de starka motsättningar som finns mellan regeringspartierna S och MP. Miljöpartiet avvisar kommitténs förslag som inhumant. Regeringen måste vara överens för att kunna lägga ett förslag till riksdagen.
Regeringen splittrad
Om partierna står upp i riksdagen för hur de nu ställer sig i kommittén, så kan det förverkligas, säger Rikard Larsson.
TT: Men hur ska själva förslaget komma till riksdagen? Regeringen måste ju lägga en proposition, och Miljöpartiet står inte bakom det här. Hur ska det gå till?
– Alltså, det är en fråga som får ställas när man lämnar över betänkandet till regeringen. Det här måste hanteras som vi hantera alla andra frågor, det måste remitteras så vi får in synpunkter men sen måste vi också ha en majoritet för det i riksdagen.
TT: Först och främst måste ni väl ha majoritet i regeringen för att det över huvud taget ska komma ett förslag till riksdagen?
– Ja, men den frågan får man ställa när vi kommer till den punkten att man lämnat över betänkandet, säger Larsson.
Tuffare politik
Moderaterna har tillsammans med SD och KD drivit på för en betydligt tuffare asylpolitik, men inga av partiets förslag om till exempel volymmål och hårda krav för att få ta del av svensk välfärd, finns med i betänkandet.
– Vi ser att det blir mindre och mindre av det som svenska folket vill ha, det vill säga färre asylsökande. Det blir mer av humanitär skyddsgrund, mer av sådant som innebär att det blir större möjlighet att få uppehållstillstånd i Sverige, och det är ju inte vad vi ville från Moderaternas sida, säger Tobias Billström.
Han befarar att en följd av de starka motsättningarna mellan S och MP blir att den gamla, mer generösa lagen börjar gälla igen, när den tillfälliga lagen löper ut nästa sommar.
– Jag funderar lite på hur man tänker från regeringens sida, framför allt från Socialdemokraterna, hur man ska förklara för svenska folket att vi riskerar att få en mer generös asylpolitik och att vi går tillbaka till den situation som rådde före 2015, säger Billström.
Nya förhandlingar
Miljöpartiets företrädare Annika Hirvonen Falk tror inte att det är realistiskt att det går så långt att den gamla lagen börjar gälla igen, vilket de i och för sig inte skulle ha något emot.
– Det är klart att Miljöpartiets politik är ju att vi ska ha tillbaka den gamla utlänningslagen, som är både mer rättssäker och human än det som finns i den tillfälliga lagen eller det som diskuteras nu. Men jag tror inte att det är det som kommer att hända, utan jag tror att det kommer att bli fortsatta förhandlingar, så att vi kan nå en uppgörelse om en human flyktingpolitik, säger Hirvonen Falk.
På något sätt kommer det att krävas nya förhandlingar, medger Rikard Larsson (S).
– Migrationskommittén ska presentera sitt förslag till regeringen senast den 14 augusti. Den nuvarande, tillfälliga lagen, går ut i juni nästa år. Om ingen ny lagstiftning då är på plats är det den gamla, mer generösa lagstiftningen, som gäller.