Amnesty tvingades nyligen att stoppa sin verksamhet i Indien, efter att ha fått sina tillgångar frusna av regeringen. Detta är det senaste i en utdragen ”häxjakt” på människorättsorganisationer i landet, skriver Amnesty. Och det är bara ”toppen av ett isberg”, menar statsvetaren och Indienkännare Sten Widmalm. Siffrorna visar tydligt att det gått snabbt utför för demokratin i landet de senaste åren.
Sedan den 10 september är Amnestys tillgångar i Indien frysta, vilket tvingar organisationen att säga upp personal och omgående avsluta sina kampanjer och forskningsarbete. Detta är bara den sista händelsen i raden av trakasserier från statliga myndigheter de senaste två åren, berättar Avinash Kumar, vd för Amnesty International Indien, i ett pressmeddelande.
Trakasserierna ”är ett resultat av våra entydiga krav på öppenhet i regeringen, mer nyligen för ansvarsskyldighet av Delhi-polisen och Indiens regering angående de allvarliga kränkningarna av de mänskliga rättigheterna i upploppen i Delhi och Jammu & Kashmir. För en rörelse som inte har gjort något annat än att höja sin röst mot orättvisa, är denna senaste attack som att frysa meningsskiljaktigheter, säger han i pressmeddelandet.
I en rapport som släpptes förra månaden lyfte Amnesty hur polisen i Dehli gjort sig skyldig till brott mot mänskliga rättigheter i samband med upploppen i februari mellan hinduer och muslimer där åtminstone 53 personer dog. Rapporten lyfter hur polisen deltog i upploppen, riktade sig främst mot muslimer, använde övervåld och efteråt torterade tillfångatagna.
Använder skattelagar mot MR-organisationer
Att ha lyft dessa orättvisor är det som har lett till en ny våg av trakasserier från de statliga myndigheterna, menar Amnesty. Men det är långtifrån en isolerad händelse. Redan 2018 fick människorättsorganisationen sina tillgångar frysta efter att skattemyndigheten gjort en 10 timmar lång räd på kontoret. Anklagelserna var ogrundade, men sedan Modis regering tillträdde 2014 har man använt sig av en lag kring utländska investeringar, FCRA, för att komma åt ideella organisationer.
”FCRA är för bred och allmänt formulerad vilket gör den öppen för missbruk mot organisationer som arbetar med sociala frågor i landet. Lagstiftningen används för selektiv överreglering med uppenbara politiska motiv för att undertrycka legitima meningsskiljaktigheter av något slag”, skriver Amnesty India i ett mail till Syre.
Och Amnesty är långtifrån ensamma.
– Amnesty är bara toppen av ett isberg, säger Sten Widmalm, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet och Indienkännare.
– Redan när BJP (Bharatiya Janata Party) tog makten 2014 började man använda lagen kring hur ideella organisationer får finansieras. Man tog i princip bort rätten att ta emot finansiering från utlandet. Då fanns det omkring 30 000 organisationer registrerade i landet, och omkring 20 000 av dessa har fått sina licenser borttagna.
Hårt kritiserad medborgarlag
Det är ett nytt Indien som växer fram med det Hindunationalistiska partiet i ledningen, förklarar han. Den omtvistade medborgarlagen som infördes i början av året och som följts av kraftiga protester och upplopp, såsom de i februari, är ett exempel på det.
– Den innebär att muslimer får sin status ändrad och inte längre har samma rättigheter i migrationsfrågor. Det är ett steg på vägen att göra om Indien till en etnisk stat, där en grupp står över alla andra minoritetsgrupper. Det blir inte längre en universell rättighetsstat som ger alla samma värde, säger Sten Widmalm.
Och även om hindunationalism har funnits i landet i över 150 år, så har den så kallade Hindutvarörelsen (hindunationalismen) vuxit sig starkare med åren.
– Den genomsyrar politiken på alla nivåer ända ner till bynivå. Du har grupper från civilsamhället som misshandlar och till och med mördar individer under förevändningen att de äter kött till exempel, säger Sten Widmalm.
Den här typen av attacker från extremistiska veganer har fått oväntade konsekvenser. Många av de som får sitt protein från främst rött kött har lagt om sin diet och försäljningen av kycklingkött har skjutit i höjden.
– Konsumtionen av kyckling har gått upp som en hockeyklubba, och det har lett till att allt fler kycklingar pressats in på allt mindre ytor och att man matar dem med stora mängder antibiotika. Det leder till stora miljökonsekvenser med resistenta bakterier som följd, säger Sten Widmalm.
Hindunationalism genomsyrar samhället
Det som oroar honom mest med utvecklingen är dock att hela samhället, politik och civilsamhälle, har gått i samma riktning, på ett sätt som gör att rädslan i samhället ökar. En aggressiv och exkluderande form av hindunationalism dominerar.
– När staten går ihop med delstatsregeringar och civila samhällsaktörer så blir det svårt att få en riktig opposition, och man har ju också slagit ner på pressfriheten och organisationsfriheten.
Att oppositionella och journalister numera hotas och fängslas och att attacker på religiösa minoriteter har blivit vanligare är alla tecken på att demokratin är på nedgång i landet. Sten Widmalm har publicerat flera undersökningar som visar på en drastisk minskning av flera demokratiska faktorer så som yttrandefriheten och organsationsfriheten. Även frihet från religiöst förtryck har minskat drastiskt, liksom frihet från politiska mord.
Indexen förtydligar det som Amnesty India skriver i sitt mail: att regeringens åtgärder mot Amnesty går i linje med en allmän ”häxjakt” på civilsamhället i landet, eller åtminstone delar av civilsamhället. ”Detta inkluderar en intensiv nedbrytning av icke-statliga organisationer, godtyckliga arresteringar, ogrundade åtal och långvariga fängslanden av journalister, aktivister, advokater och studenter, bara för att de utövat sin grundläggande rätt till föreningsfrihet och yttrandefrihet”.
"Har varit målmedvetna"
– De demokratiska indexen var på nedgång redan innan, men från 2014 har det gått väldigt skarpt nedåt, säger Sten Widmalm.
Han menar att Modis parti har kunnat kapitalisera på ett missnöje som funnits i landet länge, framförallt orsakad av omfattande korruption. Men hindunationalismens popularitet handlar om mer än det. Den ger självkänsla till stora delar av befolkningen på ett sätt som andra politiska rörelser inte lyckas med.
– Hindunationalisterna har varit väldigt bra på att organisera sig under 80- och 90-talen och de har varit disciplinerade och målmedvetna. När de rev en Moské i delstaten Uttar Pradesh 1992 så uppfattdes det som positivt av väljarna. Vid upploppen i delstaten Gujarat 2002 så dödades över tusen personer varav ungefär åttio procent var muslimer. Modi var delstatsminister vid den tiden och han anklagades för delaktighet i attackerna. Efter det så ökade hans väljarstöd.