Antalet sprängningar i Sverige har inte minskat trots den pågående coronapandemin, enligt inrikesminister Mikael Damberg (S).
Nu presenteras nya åtgärder mot kriminella nätverk och sprängningar.
– De problem vi hade före coronakrisen har inte försvunnit utan består, i viss mån har de till och med ökat, säger inrikesministern på en pressträff tillsammans med byggbranschen.
I februari bjöd Damberg in företrädare för byggbranschen med syfte att hitta åtgärder för att försvåra för kriminella att få tag på sprängmedel.
Regeringen ser nu över regleringen så att fler personer som hanterar sprängmedel ska kontrolleras.
– Med ändringen kommer regleringen kring tillståndsprövning och kontroller att utökas.
Personer ska genomgå lämplighetsprövning inför detta arbete, säger Damberg.
Regeringen kommer även ge tre uppdrag till Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB), där det första uppdraget handlar om en ny metod för att märka sprängmedel.
Kartlägga tillsynen
Den andra är att MSB ska kartlägga kommunernas arbete vad gäller tillstånd och tillsyn när det gäller sprängmedel.
– MSB ska lämna förslag på åtgärder och rekommendationer på hur man kan utveckla och förbättra det arbetet, säger Damberg.
MSB ska även inrätta och ansvar för ett forum för sprängämnesverksamhet.
Uppdragen kommer att underlätta och stärka arbetet med stödet till kommunerna, men också samverkan mellan myndigheter och branschorganisationer i det fortsatta arbetet, säger Cecilia Looström, chef för Avdelningen för räddningstjänst och olycksförebyggande på MSB.
MSB:s uppdrag välkomnas av branschen. På en arbetsplats är det otroligt viktigt att veta vem som är på plats, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Man har därför tagit fram ett id-kort som ska underlätta detta.
– Där jobbar vi vidare på den delen.
"Styra upp bättre"
Man har även tagit upp frågan om tillsynen och tycker därför det är bra att regeringen går vidare med detta, säger Elmsäter-Svärd.
Likaså välkomnas den nya lämplighetsprövningen, och det forum om sprängämnesverksamhet som MSB nu ska få ansvar för.
Jan Johansson, vd och ordförande för Bergsprängningsentreprenörernas förening, är positiv till regeringens initiativ. Man planerar nu för utbildning och informationsträffar rörande säkerhetsfrågor, tillsammans med andra branschföreningar, säger han.
– Vi ser också att det som regeringen har gett i uppdrag till MSB är oerhört viktigt. Lämplighetsprövning, tillsyn och tillstånd. Där måste man styra upp bra mycket bättre än i dag, säger Johansson.
Få stölder anmäls
Enligt polisen har gängens användning av handgranater och pyroteknik minskat en del, vilket tyder på att de i stället har tillgång till civila sprängämnen, till exempel dynamit.
På pressträffen redovisades inga uppgifter om hur mycket sprängämnen som försvinner från byggarbetsplatser. Damberg pekar på att väldigt få stölder av sprängämnen anmäls av företag.
– Det kan bero på att man är rädd för att förlora tillståndet, säger han.