Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Vit makt-världen använder datorspel för att rekrytera

NMR använder plattformar kopplade till datorspel för att rekrytera anhängare och sprida antisemitisk propaganda.

Ekot har granskat hur nazister använder sig av spel och stora onlineplattformar online för att värva nya medlemmar. Antisemitiska budskap om en judisk världskonspiration har också spridits via spel online. Internet har länge utnyttjats av vikt makt-världen för att locka anhängare.

Högerextrema och våldsbejakande rörelser har länge varit bra på att utnyttja de forum som finns och ligger i tiden, enligt Christer Mattson, forskare vid Segerstedtinstitutet. Att digitala miljöer utnyttjas av nazister från vit makt-världen har man länge känt till. Det är inte heller ett svenskt fenomen att använda sig av spelplattfformar. Inför demonstrationen i Charlottesville i USA 2017 samordnades protesterna via en plattform kopplad till datorspel.

– Den här typen av rörelser har alltid sökt sig till nya forum, de forum som varit aktuella i den tid de verkar, säger han till Ekot. 

Nazister från Nordiska motståndsrörelsen har spridit antisemitiska konspirationsteorier genom bland annat populära Roblox-spel, som många barn i Sverige spelar. Pojken som Ekot pratat med säger att han inte låtit sig luras, men att han tänker att andra kan bli det.

– Jag blev inte lurad, men jag tänker på att det är mest tioåringar och så som spelar det. Och de kanske luras, säger pojken.

Stora plattformar som Facebook förbjöd så sent som i fjol material från vit makt-rörelser från att delas på plattformen. Skärpningen gällde delning av uppdateringar, bilder och annat material som refererar till vit separatism och nationalism. Det var en skärpning från tidigare regler som bara förbjöd delning av budskap som glorifierade vit makt-världen och vit suprematism, skev Washington Post i mars 2019.

Människorättsadvokater hävdade att den gamla policyn motverkade Facebooks uttalade syfte att bekämpa hets mot folkgrupp online.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV