Startsida - Nyheter

Glöd · Ledare

Sluta laborera med demokratin

I kampen mot coronapandemin får demokratin alltmer stå tillbaka. I onsdags skrev jag om att grundläggande demokratiska friheter och mänskliga rättigheter nu dras in i land efter land. Större delen av Europa, men även många länder utanför, går från att vara demokratier till något som i det närmaste liknar polisstater. Det handlar inte bara åtgärder som har direkt koppling till smittbegränsning utan åtgärder som går långt utanför det. Alltför ofta handlar det om förändringar i de demokratiska strukturerna. Nu bara några dagar senare tar både Danmark och Sverige steg i samma riktning. 

I onsdagens text skrev jag om Ungerns avskaffande av demokratin och att Orbán hur fått obegränsad makt på obegränsad tid. Om hur militären håller på att ta kontroll över 140 ”särskilt viktiga” företag. Och att den som bryter mot karantänen riskerar åtta års fängelse. Precis som i Ryssland och Polen riskerar de som sprider ”falska nyheter” om regeringen i Ungern upp till fem års fängelse. Nu verkar även vårt grannland Danmark vara på väg att kriminalisera ”falska nyheter” om corona.

Jag skrev även om att Norge var på väg att helt avskaffa demokratin och ge Solbergs regering oinskränkt makt. Men att i sista stund begränsades det till att ”bara” gälla på 62 områden. Nu har Sveriges regering försökt göra en Norge och få mandat att själva, utan beslut i riksdagen, kunna stänga ner stora delar av Sverige.

Det handlar om sådant som begränsningar för folksamlingar och nedstängningar av köpcentrum. barer, nattklubbar, restauranger, kaféer, gym- och sportanläggningar, bibliotek, museer, allmänna samlingslokaler, transporter, hamnar, buss- och järnvägsstationer. Visserligen under en begränsad tidsperiod på tre månader, men ändå med en makt som inte någon regering ska ha och mer befogenheter än någon svenska regering haft sedan andra världskriget. Risken för att de tre månaderna kommer förlängas får också anses ganska stora.

Tack vare Moderaterna, Vänsterpartiet och Liberalerna har dock den svenska regeringen precis som den norska fått backa något. Nu innehåller förslaget ett tillägg så riksdagen måste godkänna eller förkasta beslutet i efterhand. Det gör förslaget klart bättre. Men även med det tillägget så tar vi ett första steg bort från en av rättsstatens demokratiska principer. Regeringen försöker också driva igenom detta med rekordfart, remissrundan ska bara vara i 24 timmar. Ska en på det sättet laborera med demokratin och beslutsordningar så bör det ske under lugna former och inte i panik under en kris.

Regeringen vill med detta få mandat att själva fatta beslut om ”skyldigheter för enskilda eller i övrigt avser ingrepp i enskildas personliga eller ekonomiska förhållanden, om det av smittskyddsskäl behövs för att hantera spridning av det virus som orsakar covid-19”. Skyldigheter för enskilda och ingrepp i deras personliga förhållanden är ett väldigt brett mandat som ger regeringen extremt stor makt att inskränka enskildas och gruppers frihet och mänskliga rättigheter. Det är inte som vissa debattörer hävdar att jämföra med mandatet att stänga skolor, även om förstås även det mandatet går att diskutera. Där finns från riksdagen ett mycket exakt beslut om vilken verksamhet och aktiviteter det handlar om och i vilket läge.

Med tillägget kan detta ändå ses som ett relativt litet steg, men bara det faktum att regeringen först vill ha de befogenheterna utan tillägget och hela diskussionen sänder ändå tydliga signaler till länder som Ungern och Norge att det är okej att förflytta makt från det folkvalda parlamentet till regeringen. Detta riskerar också vara ett första steg mot mer långtgående inskränkningar av demokratin och dessutom bli ett prejudikat för framtida regeringar. Precis som en del nu jämför regeringens mandat att stänga skolor med detta, så kan detta användas i debatten för än större förflyttning av makten. Och nästa gång kanske regeringen leds av SD.

Vi ser hur demokratin runt om i Europa begränsas på område efter område. Allt fler länder genomför undantagstillstånd, massövervakning och har militärer som både patrullerar gator och sätter upp vägspärrar. I dessa tider, nära dessa extrema åtgärder börjar bli vardagsmat, är det viktigare än någonsin att hålla fast vid varje del av demokratin. Kombinationen av militär på gatorna, massövervakning och inskränkt demokrati är ett skräckscenario.

Sverige har under coronakrisen varit ljuset i mörkret i Europa. Sveriges agerande skulle kunna vara undantaget som visar fler länder att demokratin kan och måste försvaras även i hårda tider, även i kriser när den sätts som på hårdast på prov. Nu riskerar vi istället att bli landet som legitimerar andra länders värre åtgärder.

Vi har ett exceptionellt läge som kräver exceptionella åtgärder, i detta läge är demokratin viktigare än någonsin. Riksdagen har redan bantats till 55 ledamöter vilket ger möjlighet till extremt snabba beslut. Det har också tagits under den här perioden. Det är väldigt svårt att se vad problemet skulle vara att fortsätta så om inte regeringen vill kunna ta beslut som går emot majoriteten i riksdagen. Men om läget skulle bedömas så extremt så är det rimligare med en samlingsregering istället för ge regeringen möjlighet att runda riksdagen. Det är dock svårt att se även att det behovet finns.

I onsdags skrev jag att vi behöver vara ännu mer vaksamma mot nationalistiska och totalitära tendenser än vanligt. Även om det då, utifrån vad som händer runt i Europa, var tydligt att Sverige inte är vaccinerat mot dessa tendenser kunde jag inte föreställa mig att det bara skulle ta ett par dagar tills att även Sveriges regering skulle börja kräva mer makt. Makt som går utanför de grundläggande demokratiska principerna.

Det är skrämmande och visar hur extremt lite som krävs för att även Sverige ska tippa över till det gigantiska och livsfarliga experiment som pågår i Europa. Ett experiment som om det går illa kan leda till något riktigt riktigt illa för generationer. Vi har inte råd att chansa här.

Utsläppen och utsugningen av jordens resurser sjunker drastiskt när världen har stängt ner.

Alla som jobbar för att vi så snart som möjligt ska kunna återgå till business as usual.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV