Trots att det finns tekniska lösningar för att skydda användares integritet är det många som inte använder dem. I en färsk doktorsavhandling har Ala Sarah Alaqra tittat på användningen av integritetsskyddande teknik.
– Data är den nya valutan i dag och de flesta människor säger att integritet online är viktigt för dem, men deras beteende pekar ibland på motsatsen, säger Ala Sarah Alaqra, nybliven doktor i datavetenskap, i ett pressmeddelande.
Exempel på integritetsskyddande teknik kan vara kryptering av e-post, VPN (virtuellt privat nätverk) och protokoll för anonymiserad teknik.
Genom olika EU-projekt har hen studerat attityder kring personlig integritet på nätet.
– Vi tror inte att beteendet är en indikation på att användare inte bryr sig om den personliga integriteten på internet utan att man bör ta hänsyn till integritetsutmattning. Det innebär att användaren känner sig överväldigad av det konstanta behovet att vara alert och medveten om sin personliga integritet och hur den ska skyddas.
Hen lyfter även fram att integritet inte alltid värderas som den viktigaste aspekten, till exempel väljer personer att använda wifi i offentliga miljöer, där skyddet av integritet försvåras.
Enligt Ala Sarah Alaqra är att målet snarare att mildra än lösa utmaningen, som handlar om flera faktorer som tekniska, juridiska och mänskliga. Att införa tekniska lösningar är den enkla delen medan att utforma och förstå mänskliga orsaker är svårare.
– Det kommer aldrig att finnas en lösning som passar alla. Teknik som erbjuder integritetsskydd måste vara flexibel och hela tiden anpassas efter människors dynamiska behov.