Beirut ber för ett mirakel. Tecken på liv har upptäckts i rasmassorna – en månad efter det att en förödande explosion skakade den libanesiska huvudstaden. Ilskan är fortsatt stor mot myndigheterna.
Räddningsarbetare röjer frenetiskt bland betong och murbruk sedan en chilensk sökhund i torsdags fick korn på att någon andades under rasmassorna.
Letandet har skett med hjälp av värmekamera och lyftkran och volontärerna som lyfter bort sten efter sten sade till journalister tidigt på fredagsmorgonen att de bara var omkring en meter bort från det som de tror och hoppas är en överlevare.
En räddningsarbetare har sagt att det troligtvis rör sig om ett barn. Men pulsen är väldigt svag.
– Vi försöker att inte få upp hoppet allt för mycket. Om någon hittas så vore det ett mirakel, säger Edward Bitar som jobbar på organisationen Live Love Lebanon till al-Jazeera.
Dödlig explosion
Livstecknet upptäcktes 30 dagar efter explosionen i stadens hamn som krävde omkring 190 människoliv och skadade 6 000 personer. Den orsakades av 2 750 ton ammoniumnitrat, som förvarades i hamnen i över sex år utan tillräckliga säkerhetsåtgärder – trots flera varningar.
Hundratals nyfikna har samlats i området, mellan Gemmayzeh och Mar Mikhail, för att följa kampen mot klockan. Hoppet om att få ta emot en god nyhet lever – men vissa uttrycker också frustration över att myndigheterna inte har gjort tillräckligt. De statliga sökinsatserna efter överlevande har blåsts av sedan länge.
– Hur många människor hade kunnat överleva om det hade funnits en fungerande stat och en räddningsinsats redo? frågar sig 28-åriga Chadem, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Boende i området ska också ha berättat för myndigheter om en dålig lukt – troligtvis från dödsoffer i rasmassorna – utan att några initiativ från officiellt håll tagits för att få bort bråten från platsen.
Frivillig insats
Bland räddningsarbetarna finns chilenska och libanesiska volontärer samt medlemmar av civilförsvaret. Att det nu främst är frivilliga som letar efter eventuella överlevande ses av många som ytterligare ett bevis för hur den libanesiska staten sviker sina medborgare.
Libanon befann sig redan i kris innan explosionen. Men nu har situationen förvärrats och många libaneser har riktat sin ilska mot det de anser vara inkompetens och korruption på högsta nivå.
Försöker laga
Gemmayzeh, där räddningsarbetet pågår, är en av de delar av staden som drabbats allra hårdast av explosionen.
Volontärer röjer fortfarande upp i förödelsen och överallt pågår reparationer i ett försök att låta livet återgå till något av det normala.
Den 60-åriga sömmerskan Claudette är i desperat behov av att tjäna pengar igen. Hennes man är arbetslös och hennes 33-åriga son har förlorat jobbet på grund av krisen.
Butiken fick stora skador, men Claudette har fått bidrag till ett nytt skyltfönster från en välgörenhetsorganisation – men reparationen av sin dyra symaskin har hon fått bekosta själv.
– Explosionen förstörde allt här, men jag beslutade att börja jobba igen. Jag har inget val, säger Claudette till nyhetsbyrån AFP.
Uppdaterad 14.30
Fakta: Libanon var redan i kris
Det var den 4 augusti i år som en enorm explosion skakade Libanons huvudstad Beirut. Den orsakades av en stor mängd ammoniumnitrat som förvarats i hamnen i över sex år utan tillräckliga säkerhetsåtgärder.
Förödelsen var enorm och tusentals byggnader skadades, däribland flera sjukhus och kliniker. Omkring 190 människor dödades och över 6 000 skadades.
Redan innan explosionen befann sig Libanon i en ekonomisk härdsmälta med tömd centralbank. Myndigheter har varnat för att 60 procent av invånarna kan komma att leva under fattigdomsgränsen i slutet av året.
Sedan oktober förra året har det libanesiska pundet tappat 80 procent av sitt värde samtidigt som matpriserna har dubblerats. Många har fått nog av det man ser som politisk inkompetens och korruption hos den styrande eliten.