Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Frågetecken kring Kinas virushantering

En man på promenad i den kinesiska staden Wuhan, där det nya coronaviruset först upptäcktes.

Höll Kina i januari inne med uppgifter om hur allvarigt utbrottet av det nya coronaviruset var – för att hinna hamstra medicinsk utrustning? Sådana anklagelser förs fram i en rapport från USA:s departement för inrikes säkerhet.

Peking ska bland annat ha underlåtit att berätta hur smittsamt viruset var, enligt rapporten som återges av webbtidningen Politico med flera.

Under januari, innan detaljer om virusutbrottet delades med världshälsoorganisationen WHO, ökade Kina sin import av medicinska ansiktsmasker, heltäckande skyddskläder och handskar med hundratals procent.

Samtidigt ströp man exporten av exempelvis respiratorer, termometrar och skyddsutrustning, enligt rapporten som drar sina slutsatser med ”måttlig” säkerhet.

Frågor att besvara

Där hävdas också att Kina ska ha försökt dölja åtgärderna i den handelsstatistik som därefter publicerades.

Även brittiska företrädare anser att Kina har frågor att svara på rörande hur fort de fäste världens uppmärksamhet på virusutbrottet, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Det anser jag att de har (frågor att besvara, red anm). Kina måste vara öppet och transparent om vad man förlitade sig på, sina brister och även sina framgångar, säger försvarsminister Ben Wallace – som dock inte vill kommentera några underrättelserapporter specifikt.

Vilda anklagelser

President Donald Trump och hans styre är mycket kritisk mot Pekings hantering av det nya coronaviruset, som först upptäcktes i den kinesiska storstaden Wuhan.

Trump, och även utrikesminister Mike Pompeo, har antytt att viruset kan ha skapats i ett laboratorium i just Wuhan. USA:s underrättelseorgan har dock slagit fast att coronaviruset inte kommer från något laboratorium och inte är genetiskt modifierat, enligt ett gemensamt uttalande i förra veckan.

Kinas utrikesdepartement å sin sida har hävdat att viruset kan ha förts till landet av amerikansk militär.

Donald Trump anser också att WHO varit för eftergivet mot Kina. Han har därför fryst USA:s bidrag till organisationen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV