Mord, mordförsök, utpressning, penningtvätt och narkotikabrott. Det är några av åtalspunkterna som ska prövas när 444 misstänkta medlemmar i ’Ndrangheta-maffian i södra Italien inom kort ställs inför rätta.
De 444 misstänkta åtalades för en mycket omfångsrik brottskatalog vid en domstol i regionen Kalabrien, hemvist för ’Ndrangheta, på torsdagen, uppger en rättslig källa.
Den 13 januari ska rättegången börja mot 355 av dem. Det blir en av de största domstolsprövningarna mot organiserad brottslighet som genomförts i landet sedan processerna mot medlemmar i Cosa Nostra-maffian på Sicilien under 1980-talet.
De övriga 89 misstänkta har accepterat ett slags snabbrättegång, som inleds den 27 januari, och det innebär att de får mildare straff om de anses vara skyldiga.
"Inte marsianer"
För att försöka klara säkerheten vid rättegångarna har en mer eller mindre befäst domstolsbyggnad uppförts i staden Lamezia Terme i Kalabrien. Byggnaden är stor nog att rymma både åtalade, advokater, åklagare och domare.
Det var i fjol som de flesta nu åtalade – däribland advokater, revisorer, tjänstemän och domstolsanställda – greps i ett av de största tillslagen hittills mot italiensk maffia.
Nicola Gratteri, chefsåklagare i målet, talade tidigare i veckan om att maffian mer än tidigare har börjat smälta in i samhällskroppen.
– Uppenbarligen förändras och utvecklas maffian med det omkringliggande samhället, de börjar mer se ut som resten av oss. Medlemmarna är inte marsianer, de lever mitt ibland oss.
– Maffiamedlemmar föredrar att korrumpera människor framför att döda dem, för skottlossningar drar till sig ovälkommen uppmärksamhet, fortsatte Gratteri.
"Lättare att korrumpera"
Enligt åklagaren har ’Ndrangheta-maffian spridit sig långt bortom Kalabriens gränser och har nu intressen i alla delar av Italien, liksom i övriga Europa och i Nordamerika.
Orsaken är att det har blivit lättare att infiltrera lokala myndigheter och att genom korruption komma över lukrativa kontrakt eller att tvätta pengar.
– Etiken och moralen (i samhället) har sjunkit kraftigt under senare år … vilket har gjort det lättare att korrumpera offentliga beslutsfattare. Det berör inte bara Italien. Det berör västvärlden, sade Gratteri.