Glöd · Debatt

Stäng in fåren – vargarna har också rätt att finnas till

Vargvänner i Norge.

DEBATT Nystartade ”Nätverket för en trygg landsbygd i norra Östergötland” går ut i media med en mycket låg nivå i debatten rörande Östergötlands enda familjegrupp av varg.

Nätverket har skapats för att öka tryggheten på glesbygden och de skyller på vargarna som om de vore glesbygdens största hot. Största hotet mot glesbygden är snarast avveckling av företag och bristen på bra kommunikation och annan samhällsservice. De nämner heller inte att älgar, vildsvin och trafiken är ett betydligt större hot än vad vargarna är. 

Myndigheterna bör aktivt arbeta med att avliva myten om vargarnas farlighet då vissa utnyttjar den otillräckliga informationen och passar på att felinformera dem som mindre vet. Inte sällan är de jägare eller boskapsägare som har en egen agenda att vilja få bort vargarna lokalt. 

Mediabilden är inte heller rätt bild. Media uppmärksammar ofta olika vargmöten och i inget fall har vargarna i modern tid angripit människor. 

Nätverket menar att det finns andra områden i landet där varg kan vara, och glömmer bort att varg har all rätt att få leva även i Östergötland. Vi kan inte styra var vargarna etablerar sig och vi måste lära oss att samexistera och vidta förebyggande åtgärder där varg finns. 

Det är tragiskt att skräckpropaganda sprids. Det är viktigt att låta den andra sidans synpunkter synas och höras. Diskussioner och debatt måste byggas på fakta och lyfta fram nyttan vargarna gör och, inte minst viktigt belysa deras självklara rätt att få leva i vår natur.

De lokalpolitiker som röstfiskar hos en liten minoritet borde snarare tänka på att majoriteten av landets befolkning faktiskt är för varg. Förutom det faktum att vi enligt lag ska hysa varg i landet. 

Vi har alla full förståelse och det är en tragedi när tamboskap drabbas. Men det finns ingen förståelse för boskapsägare som inte vidtar förebyggande åtgärder, då det är känt sedan 2017 att varg finns i länet. Kvinnan som själv valde att avliva sina egna får kunde istället valt att stängsla med rovdjursavvisande stängsel. 

De drabbade boskapsägarna saknade rovdjursavvisande stängsel och de borde för länge sedan ha fokuserat på att vidta förebyggande åtgärder, och bidra till att konflikten minskar. Lösningen är inte att skjuta bort dessa vargar.

Vi måste lära oss att samexistrera med rovdjuren. Vi kan inte ta oss rätten att minska deras livsutrymme drastiskt. Vi måste ge dem utrymme och möjlighet att få existera även i Östergötland.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV