EU:s ledare möts för ett extra toppmöte med Turkiet som huvudfråga. Om inte pågående försök att lösa konflikten i östra Medelhavet lyckas, måste EU vara redo med sanktioner, anser statsminister Stefan Löfven (S).
EU:s ledare möts i Bryssel under torsdag och fredag, men Stefan Löfven själv har ställt in resan av privata skäl. Sverige kommer därför att representeras av Finlands statsminister Sanna Marin på toppmötet.
På dagordningen står en rad frågor, bland andra digitalisering, inre marknaden, relationen till Kina, klimatförändringar och Belarus.
Men orsaken till det extrainkallade toppmötet är den upptrappade situationen i östra Medelhavet, som uppkommit sedan Turkiet börjat leta olja och gas i vattnen kring Grekland och Cypern.
– Turkiets destabiliserande handlingar i östra Medelhavet är oacceptabla och förvärrar ett redan spänt läge, säger Löfven i riksdagens EU-nämnd.
Redo för sanktioner
EU:s nuvarande ordförandeland Tyskland håller i försöken att få till en avspänning.
– Skulle dialogvägen inte ge resultat, då måste EU stå redo att överväga andra handlingsalternativ, till exempel utökade listningar inom ramen för den existerande sanktionsregimen, säger Stefan Löfven.
Dispyten i östra Medelhavet har också fått konsekvenser för EU:s möjligheter att införa sanktioner mot Belarus.
EU har förberett sanktioner mot omkring 40 personer i Lukasjenkos regim, men har inte kunnat enas om dem. Cypern blockerar beslutet, eftersom landet vill få gehör för sin sak i konflikten med Turkiet.
– Det är inte rimligt att ställa det mot varandra, säger Stefan Löfven.
Lukasjenko på lista
Flera ledamöter i nämnden undrade över tidigare medieuppgifter om att Sverige och Finland skulle ha motsatt sig att rikta sanktioner direkt mot Aleksandr Lukasjenko.
Orsaken skulle vara att främja medlingsförsök genom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) som ska ledas av Sverige.
– Vi har aldrig sagt nej till detta, säger Stefan Löfven.
Enligt Löfven kommer Finlands statsminister att göra detta tydligt på mötet.