Djur som lever i flock kan uppvisa social distansering när en individ blir sjuk. Det är ett beteende som konstaterats hos bland annat fladdermöss, chimpanser och bin.
Social distansering har blivit ett världsomspännande begrepp när människor uppmanas att begränsa sitt umgänge under coronavirusets framfart. En studie publicerad tidigare år visar att vampyrfladdermöss har ett likartat beteende; spridningen av sjukdomar minskas genom att djuren håller distans till individer som verkar vara sjuka.
Fladdermöss lever i kolonier och forskarna bakom studien kunde se att det sker mindre fysisk kontakt och matdelning med sjuka individer än med friska. Däremot fortsatte fladdermöss med nära familjeband att leva nära varandra.
– Om du ser på det som social distansering så är du inte helt isolerad. Du är fortfarande troligtvis med din familj och interagerar i viss mån, säger Sebastian Stockmaier, en av författarna till studien, till Natursidan.
Distansering till individer med smittsamma sjukdomar har också observerats hos chimpanser, som använt mer aggressiva metoder som social utfrysning eller rent våld, skriver National Geographic. Också arter av både mindre storlek och intelligens, som bin och grodyngel, tycks genom kemiska signaler kunna känna av vilka individer som bär på smittor och bör undvikas.